Legumele sunt consumate de obicei în supe, ciorbe sau ghiveciuri. Pentru hidratare, majoritatea preferă sucurile îndulcite în locul apei. Cei mai mulți dintre noi nu mâncăm suficiente fructe și legume, iar din păcate transmitem acest obicei și copiilor noștri.
Câte fructe și legume trebuie să mănânce copiii pe zi în funcție de vârstă
Pentru adulți, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă consumul a cel puțin 400 g de fructe și legume și 25 de grame de fibre alimentare naturale pe zi. Doar așa ne putem bucura de proprietățile acestora pentru sănătate.
Surplusul de kilograme la o vârstă fragedă are un impact major asupra dezvoltării copilului și asupra speranței de viață. Un studiu recent prezentat la Congresul European de Obezitate a arătat că un copil diagnosticat cu obezitate la vârsta de 4 ani ar putea avea o speranță de viață redusă la doar 39 de ani.
Aproximativ 55% dintre copiii obezi devin obezi în adolescență. Aproximativ 80% dintre adolescenții obezi vor fi în continuare obezi la vârsta adultă. Aproximativ 70% vor fi obezi la vârsta de peste 30 de ani, conform unui studiu publicat in National Library of Medicine. Asta subliniază importanța intervenției timpurii și a educației în privința unei alimentații sănătoase.
Majoritatea copiilor consumă meniuri dezechilibrate nutrițional
Clinica Smart Nutrition a realizat o analiză cu privire la obiceiurile alimentare și stilul de viață al copiilor cu probleme de greutate. Analiza a fost realizată în perioada ianuarie - septembrie, pe un eșantion de 98 de pacienți cu vârste între 3 și 18 ani. 58% dintre ei a fost supraponderali sau obezi, 37% normoponderali, iar 5% subponderali.
Concluziile au reieșit în urma analizei jurnalelor alimentare ale copiilor cu ajutorul unui soft care conține date amănunțite despre alimente. Conform acestora și declarațiilor părinților, doar 10% dintre copii consumă legume la fiecare masă. 30% la o masă din două, 40% doar ocazional, iar 20% le evită complet.
În consecință, niciun copil nu își atinge necesarul zilnic de fibre, vitamine și minerale esențiale creșterii și dezvoltării optime. Preparatele preferate sunt în special cele bogate în calorii, precum paste cu sos alb, brânzeturi, pizza, hamburgeri sau supe de pui cu tăiței. Chiar și atunci când includ legume în alimentație, majoritatea copiilor le preferă gătite sub formă de supe, ciorbe sau ghiveciuri, dar deseori acestea rămân în farfurie.
Dacă ar alege totuși o legumă, ar opta pentru cartof, care oferă însă mai mult carbohidrați și mai puțin vitamine. Pentru hidratare, mulți copii aleg băuturile cu zahăr în loc de apă, adăugând astfel un surplus considerabil de zahăr în dieta lor zilnică. O mare parte dintre copii își iau masa în fața ecranelor – fie televizor, tabletă sau telefon, obicei care poate influența atenția la mâncare, ducând uneori la consum excesiv.
Obezitatea trebuie privită ca o afecțiune
„Obezitatea nu este doar o problemă de aspect fizic, ci o boală cronică, cu care copilul, și mai târziu adultul, ar putea lupta toată viața. Aceasta se asociază cu peste 200 de afecțiuni, printre care diabetul zaharat, prediabetul, colesterolul crescut, ficatul gras metabolic, problemele respiratorii și deficitul de vitamina D. Sfatul meu pentru părinții care au un copil ‘plinuț’ este să nu aștepte ca acesta să slăbească pe măsură ce crește. Părintele se poate adresa fie medicului de familie, pediatrului, endocrinologului, fie medicului specialist în nutriție și diabet pentru o consultație”, afirmă dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice la clinica Smart Nutrition, doctor în medicină, certificată SCOPE.
Lipsa mișcării nu ajută împotriva efectelor alimentației nesănătoase
Majoritatea copiilor fac mișcare doar o dată sau de două ori pe săptămână de obicei în cadrul orelor de activitate fizică din timpul programului școlar. Nu este suficient pentru a contrabalansa efectele unui stil de viață nesănătos.
Deși mulți copii preșcolari și de școală primară participă la antrenamente de fotbal, gimnastică sau înot, aceștia sunt recompensați cu alimente bogate în calorii, cum ar fi dulciurile, care depășesc energia consumată. De asemenea, copiii care ies în parc tind să petreacă mai mult timp pe bancă decât făcând mișcare. Elevii de gimnaziu petrec prea multe ore pe scaun în fața calculatoarelor sau sunt prinși cu pregătirile suplimentare la diverse materii și nu mai găsesc timp pentru activitate fizică. La liceu, mulți adolescenți frecventează sălile de fitness. Cu toate acestea, ei primesc sfaturi de nutriție nepotrivite de la antrenori, care nu au expertiza unui medic nutriționist.
Impactul psihologic al supraponderabilității
Pe lângă complicațiile asupra sănătății, supraponderalitatea are și un impact major asupra stării psihice.
„Copiii supraponderali se confruntă cu multiple dificultăți care le pot afecta formarea identității, încrederea în sine și relațiile sociale. Aceștia pot dezvolta probleme de comportament, precum impulsivitate, agresivitate, sau adicții ca reacție la stresul emoțional și presiunea socială. De asemenea, stigmatizarea asociată cu greutatea crește riscul de anxietate și depresie, care pot evolua în frică de a participa la activități sociale sau școlare de teama criticilor sau a ridiculizării”, afirmă psihoterapeutul Anca Nicoiu-Șuteu.
Construirea unui stil de viață sănătos și schimbarea obiceiurilor alimentare ale copiilor pentru o alimentație corectă începe din interiorul familiei.
Câte fructe și legume trebuie să mănânce copiii
Din iulie 2023 OMS oferă o nouă recomandare. Potrivit ei, aportul de carbohidrați pentru toată lumea cu vârsta de peste 2 ani ar trebui să provină în principal din cereale integrale, legume, fructe și leguminoase*.
La adulți se recomandă un aport de minim 400 g de legume și fructe pe zi. De asemenea, se recomandă și un aport de cel puțin 25 g pe zi de fibre alimentare naturale.
La copii și adolescenți, OMS sugerează următoarele aporturi de legume și fructe:
- 2–5 ani, cel puțin 250 g pe zi
- 6–9 ani, cel puțin 350 g pe zi
- Începând de la 10 ani, cel puțin 400 g pe zi.
La copii și adolescenți, OMS sugerează următoarele aporturi de fibre alimentare naturale, așa cum sunt consumate din alimente:
- 2–5 ani, cel puțin 15 g pe zi
- 6–9 ani, cel puțin 21 g pe zi
- De la 10 ani, cel puțin 25 g pe zi.