Încă o poveste, încă un mers la baie și încă o întrebare duc rapid către o noapte târzie și nimeni nu beneficiază de odihna de care are nevoie.
Dacă acest lucru se întâmplă des, s-ar putea să începi să te întrebi dacă tu și copilul dormiți suficient. De ce este atât de important ca copilul tău să doarmă suficient? Ce înseamnă privarea de somn? Cum să ajungi la ora de culcare potrivită pentru copil?
Câte ore trebuie să doarmă un copil
Indiferent de vârstă, somnul este o parte vitală a stării de sănătate. Există multe beneficii dacă dormi suficient, dar pot exista și consecințe negative dacă nu te odihnești cum trebuie. Cum afectează copilul o oră târzie de somn?
Funcția creierului. Somnul este legat de anumite funcții ale creierului, cum ar fi concentrarea, productivitatea. Toate acestea influențează comportamentul și succesul școlar al unui copil.
Greutatea. Tiparele de somn afectează hormonii responsabili de apetit. Lipsa somnului interferează cu capacitatea de a regla aportul de alimente, ceea ce face ca supraalimentarea să fie un lucru probabil.
Performanță fizică. Somnul afectează abilitățile fizice ale unei persoane. Odihna adecvată înseamnă performanță mai bună, concentrare, energie, claritate mentală și viteză mai rapidă.
Sănătate fizică. Există multe moduri în care somnul promovează sănătatea. Somnul vindecă organismul, dar ajută și la prevenirea bolilor și a problemelor de sănătate. Odihna adecvată va regla tensiunea arterială, va ajuta la prevenirea bolilor de inimă, va reduce șansele de apnee în somn, va reduce inflamația, va stimula sistemul imunitar și va reduce riscul de creștere în greutate.
Îmbunătățirea sănătății mintale. Lipsa somnului are un impact negativ asupra stării de spirit și a inteligenței sociale și emoționale. Un copil care nu doarme corect este mai probabil să sufere de depresie, să nu aibă empatie și să nu fie conștient de emoțiile și reacțiile altor oameni.
Somnul, esențial pentru sănătatea tuturor
Studiile au descoperit că adolescenții au mai multe șanse să se implice în comportamente neadecvate atunci când sunt privați de somn. Vor avea probleme în a-și regla starea de spirit, făcându-i mai agresivi și impulsivi. Incapacitatea lor de a se autoregla poate chiar să arate ca simptomele ADHD.
Privarea de somn devine periculoasă atunci când adolescenții conduc. Impulsivitatea și asumarea riscurilor, împreună cu epuizarea, îi expun la un risc mai mare de accidente. De fapt, conducerea sub stare de oboseală este comparabilă cu conducerea cu un conținut de alcool în sânge de 0,08.
Somnul este atât de esențial pentru sănătatea tuturor, dar de câte ori de odihnă ai nevoie? Ce recomandă pediatrii?
Recomandări de somn de la pediatri
Cerințele de somn variază în funcție de vârstă. Nu va fi la fel pentru fiecare persoană în parte. Unii oameni au nevoie de mai mult somn decât alții.
Iată un ghid de bază despre ceea ce recomandă pediatrii pentru copii.
- Vârsta 4-12 luni: 12-16 ore;
- Vârsta 1-2 ani: 11-14 ore;
- Vârsta 3-5 ani: 10-13 ore;
- Vârsta 6-12 ani: 9-12 ore;
- Vârsta 13-18 ani: 8-10 ore.
Semne că copilul tău nu doarme suficient
Există modalități prin care îți poți da seama dacă copilul tău nu doarme suficient. Iată lucruri specifice la care trebuie să fii atentă
- Somnolență excesivă în timpul zilei;
- Dificultate de a se trezi la timp;
- Hiperactivitate;
- Depresie;
- Neatenţie;
- Modificări ale dispoziției;
- Comportament agresiv;
- Iritabilitate;
- Nerăbdare;
- Controlarea impulsurilor.
Lipsa prelungită de somn poate cauza probleme relaționale și poate împiedica capacitatea copilului de a se descurca bine la grădiniță sau școală. Ce poți face dacă îți dai seama că copilul tău nu doarme suficient?
Cum să pui la punct o rutină de somn
Rutina somnului sau un program de culcare va ajuta copilul să adoarmă mai repede. De asemenea, va îmbunătăți calitatea somnului. Va trebui să te adaptezi la ceea ce funcționează pentru familia ta, dar următoarele sugestii pot ajuta pe toată lumea să aibă o oră decentă de culcare.
Pentru Bebeluși
Majoritatea oamenilor cred că trebuie să-și lase copilul "să plângă" la culcare. Cu toate acestea, există modalități prin care poți învăța un bebeluș să doarmă fără lacrimi, făcând experiența mai plăcută pentru toată lumea. De fapt, studiile arată că antrenamentul blând al somnului este la fel de eficient ca și lăsarea unui copil să plângă, dar fără stres. Ce este antrenamentul blând pentru somn?
Antrenament pentru un somn blând. Această metodă ajută bebelușii și copiii mici să adoarmă singuri. Există două moduri prin care poți obține acest lucru:
Rutine pozitive. Copiii învață să adoarmă cu ușurință folosind ritualuri reconfortante, liniștitoare și previzibile, de până la douăzeci de minute. Cheia este să alegi o oră de culcare care să nu fie prea devreme. Un copil care nu este obosit se va lupta cu ora de somn.
Începe procesul atunci când copilului îi este somn, chiar dacă este mai târziu decât ai prefera. Vei observa un model și vei descoperi rapid momentul în care încep să se retragă în mod natural. Fă din asta ora de culcare pentru moment. Copilul va învăța să asocieze somnul cu rutina și vei putea începe cu cincisprezece până la douăzeci de minute mai devreme pentru a-și ajusta încet programul.
Adormirea cu prezența părinților. Cu această metodă, stai cu bebelușul sau copilul tău până când acesta adoarme. În timp, poți sta în picioare, apoi pe scaun. În cele din urmă, copilul tău va putea dormi fără tine. Un studiu a arătat că utilizarea acestei metode a ajutat sugarii să doarmă mai mult și să se trezească de mai puține ori.
Ambele moduri necesită timp și răbdare, dar sunt eficiente și mai puțin traumatizante decât lăsarea unui sugar sau a unui copil mic să plângă.
Pentru copii de vârste mai mari
Este mai ușor să urmezi o rutină dacă o începi de la o vârstă fragedă, dar niciodată nu este prea târziu pentru a o începe. Vestea bună este că durează doar câteva nopți pentru a observa o îmbunătățire a somnului copilului tău.
Aceste idei te vor ajuta să stabilești un program care să încurajeze copilul să adoarmă mai ușor, mai repede și pentru o perioadă mai lungă de timp.
- Oferă-i o gustare hrănitoare.
- Fă-i baie.
- Spală-l pe dinți.
- Citește-i o poveste.
- Cântă-i un cântec.
- Schimbă-l în pijamale.
- Vorbește cu el despre evenimentele din timpul zilei.
Pentru cele mai bune rezultate, alege câteva activități și fă-le în aceeași ordine în fiecare seară. Scade treptat intensitatea luminilor.
Pentru adolescenți
Și adolescenții pot beneficia de o rutină de somn. De obicei, ei sunt capabili să-și stabilească ora de culcare, dar puțină organizare îi poate ajuta să obțină somnul de care au nevoie. Prin implementarea următoarelor sfaturi, adolescentul tău se poate odihni mai bine.
- Roagă-l să evite cofeina seara.
- Limitează timpul de utilizare al ecranelor.
- Spune-i să evite excesul de mâncare noaptea târziu.
- Încurajează-l să facă șaizeci de minute de sport pe zi.
- Stinge luminile și aerisește bine camera.
Prin implementarea acestor sfaturi, poți asigura odihnă adecvată pentru întreaga familie și ore de culcare potrivite pentru copii.