Reclamă

Câte ore trebuie să doarmă un copil, în funcție de vârstă. Care e ora potrivită de culcare

Ora de culcare pentru copii ar putea fi una dintre cele mai mari provocări ale unei zilei. Părinții sunt obosiți și dornici să se relaxeze, în timp ce copiii de toate vârstele par să găsească un ultim boost de energie și nu vor să aibă nimic de-a face cu somnul. Află câte ore trebuie să doarmă un copil, în funcție de vârstă.

Publicat: 12 august 2023, 08:40
O mamă care îi citește o poveste copilului în timpul rutinei de somn
Ora de culcare pentru copii ar putea fi una dintre cele mai mari provocări ale unei zilei / Shutterstock

Încă o poveste, încă un mers la baie și încă o întrebare duc rapid către o noapte târzie și nimeni nu beneficiază de odihna de care are nevoie.

Dacă acest lucru se întâmplă des, s-ar putea să începi să te întrebi dacă tu și copilul dormiți suficient. De ce este atât de important ca copilul tău să doarmă suficient? Ce înseamnă privarea de somn? Cum să ajungi la ora de culcare potrivită pentru copil?

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Câte ore trebuie să doarmă un copil

Indiferent de vârstă, somnul este o parte vitală a stării de sănătate. Există multe beneficii dacă dormi suficient, dar pot exista și consecințe negative dacă nu te odihnești cum trebuie. Cum afectează copilul o oră târzie de somn?

Funcția creierului. Somnul este legat de anumite funcții ale creierului, cum ar fi concentrarea, productivitatea. Toate acestea influențează comportamentul și succesul școlar al unui copil.

Greutatea. Tiparele de somn afectează hormonii responsabili de apetit. Lipsa somnului interferează cu capacitatea de a regla aportul de alimente, ceea ce face ca supraalimentarea să fie un lucru probabil.

Reclamă

Performanță fizică. Somnul afectează abilitățile fizice ale unei persoane. Odihna adecvată înseamnă performanță mai bună, concentrare, energie, claritate mentală și viteză mai rapidă.

Sănătate fizică. Există multe moduri în care somnul promovează sănătatea. Somnul vindecă organismul, dar ajută și la prevenirea bolilor și a problemelor de sănătate. Odihna adecvată va regla tensiunea arterială, va ajuta la prevenirea bolilor de inimă, va reduce șansele de apnee în somn, va reduce inflamația, va stimula sistemul imunitar și va reduce riscul de creștere în greutate.

Reclamă

Îmbunătățirea sănătății mintale. Lipsa somnului are un impact negativ asupra stării de spirit și a inteligenței sociale și emoționale. Un copil care nu doarme corect este mai probabil să sufere de depresie, să nu aibă empatie și să nu fie conștient de emoțiile și reacțiile altor oameni.

Somnul, esențial pentru sănătatea tuturor

Studiile au descoperit că adolescenții au mai multe șanse să se implice în comportamente neadecvate atunci când sunt privați de somn. Vor avea probleme în a-și regla starea de spirit, făcându-i mai agresivi și impulsivi. Incapacitatea lor de a se autoregla poate chiar să arate ca simptomele ADHD.

Privarea de somn devine periculoasă atunci când adolescenții conduc. Impulsivitatea și asumarea riscurilor, împreună cu epuizarea, îi expun la un risc mai mare de accidente. De fapt, conducerea sub stare de oboseală este comparabilă cu conducerea cu un conținut de alcool în sânge de 0,08.

Somnul este atât de esențial pentru sănătatea tuturor, dar de câte ori de odihnă ai nevoie? Ce recomandă pediatrii?

Recomandări de somn de la pediatri

Cerințele de somn variază în funcție de vârstă. Nu va fi la fel pentru fiecare persoană în parte. Unii oameni au nevoie de mai mult somn decât alții.

Iată un ghid de bază despre ceea ce recomandă pediatrii pentru copii.

  • Vârsta 4-12 luni: 12-16 ore;
  • Vârsta 1-2 ani: 11-14 ore;
  • Vârsta 3-5 ani: 10-13 ore;
  • Vârsta 6-12 ani: 9-12 ore;
  • Vârsta 13-18 ani: 8-10 ore.

Semne că copilul tău nu doarme suficient

Există modalități prin care îți poți da seama dacă copilul tău nu doarme suficient. Iată lucruri specifice la care trebuie să fii atentă

  • Somnolență excesivă în timpul zilei;
  • Dificultate de a se trezi la timp;
  • Hiperactivitate;
  • Depresie;
  • Neatenţie;
  • Modificări ale dispoziției;
  • Comportament agresiv;
  • Iritabilitate;
  • Nerăbdare;
  • Controlarea impulsurilor.

Lipsa prelungită de somn poate cauza probleme relaționale și poate împiedica capacitatea copilului de a se descurca bine la grădiniță sau școală. Ce poți face dacă îți dai seama că copilul tău nu doarme suficient?

Cum să pui la punct o rutină de somn

Rutina somnului sau un program de culcare va ajuta copilul să adoarmă mai repede. De asemenea, va îmbunătăți calitatea somnului. Va trebui să te adaptezi la ceea ce funcționează pentru familia ta, dar următoarele sugestii pot ajuta pe toată lumea să aibă o oră decentă de culcare.

Pentru Bebeluși

Majoritatea oamenilor cred că trebuie să-și lase copilul „să plângă” la culcare. Cu toate acestea, există modalități prin care poți învăța un bebeluș să doarmă fără lacrimi, făcând experiența mai plăcută pentru toată lumea. De fapt, studiile arată că antrenamentul blând al somnului este la fel de eficient ca și lăsarea unui copil să plângă, dar fără stres. Ce este antrenamentul blând pentru somn?

Antrenament pentru un somn blând. Această metodă ajută bebelușii și copiii mici să adoarmă singuri. Există două moduri prin care poți obține acest lucru:

Rutine pozitive. Copiii învață să adoarmă cu ușurință folosind ritualuri reconfortante, liniștitoare și previzibile, de până la douăzeci de minute. Cheia este să alegi o oră de culcare care să nu fie prea devreme. Un copil care nu este obosit se va lupta cu ora de somn.

Începe procesul atunci când copilului îi este somn, chiar dacă este mai târziu decât ai prefera. Vei observa un model și vei descoperi rapid momentul în care încep să se retragă în mod natural. Fă din asta ora de culcare pentru moment. Copilul va învăța să asocieze somnul cu rutina și vei putea începe cu cincisprezece până la douăzeci de minute mai devreme pentru a-și ajusta încet programul.

Adormirea cu prezența părinților. Cu această metodă, stai cu bebelușul sau copilul tău până când acesta adoarme. În timp, poți sta în picioare, apoi pe scaun. În cele din urmă, copilul tău va putea dormi fără tine. Un studiu a arătat că utilizarea acestei metode a ajutat sugarii să doarmă mai mult și să se trezească de mai puține ori.

Ambele moduri necesită timp și răbdare, dar sunt eficiente și mai puțin traumatizante decât lăsarea unui sugar sau a unui copil mic să plângă.

Pentru copii de vârste mai mari

Este mai ușor să urmezi o rutină dacă o începi de la o vârstă fragedă, dar niciodată nu este prea târziu pentru a o începe. Vestea bună este că durează doar câteva nopți pentru a observa o îmbunătățire a somnului copilului tău.

Aceste idei te vor ajuta să stabilești un program care să încurajeze copilul să adoarmă mai ușor, mai repede și pentru o perioadă mai lungă de timp.

  • Oferă-i o gustare hrănitoare.
  • Fă-i baie.
  • Spală-l pe dinți.
  • Citește-i o poveste.
  • Cântă-i un cântec.
  • Schimbă-l în pijamale.
  • Vorbește cu el despre evenimentele din timpul zilei.

Pentru cele mai bune rezultate, alege câteva activități și fă-le în aceeași ordine în fiecare seară. Scade treptat intensitatea luminilor.

Pentru adolescenți

Și adolescenții pot beneficia de o rutină de somn. De obicei, ei sunt capabili să-și stabilească ora de culcare, dar puțină organizare îi poate ajuta să obțină somnul de care au nevoie. Prin implementarea următoarelor sfaturi, adolescentul tău se poate odihni mai bine.

  • Roagă-l să evite cofeina seara.
  • Limitează timpul de utilizare al ecranelor.
  • Spune-i să evite excesul de mâncare noaptea târziu.
  • Încurajează-l să facă șaizeci de minute de sport pe zi.
  • Stinge luminile și aerisește bine camera.

Prin implementarea acestor sfaturi, poți asigura odihnă adecvată pentru întreaga familie și ore de culcare potrivite pentru copii.

Te-ar mai putea interesa și
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Fetița a adormit cu capul pe scaunul de masă
Privarea de somn la copii: cum îți dai seama și ce poți face
Privarea de somn la copii: cum îți dai seama și ce poți face
O mamă care își ține bebelușul în brațe încercând să-l adoarmă și ilustrând câteva dintre greșelile pe care părinții le fac atunci când își pun bebelușii la somn
Greșeli pe care le fac părinții atunci când își pun bebelușii la somn
Greșeli pe care le fac părinții atunci când își pun bebelușii la somn
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Copil își roade unghiile
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Te-ai întrebat vreodată ce face diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii la copii? De multe ori, e greu să le diferențiezi, dar înțelegerea acestora poate face o mare diferență în abordarea corectă și în......
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
6
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Cele mai noi
O fetiță care joacă cărți
09:50
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Carucioare practice: O mamă își plimbă copilul în cărucior.
28 aprilie, 18:58
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Fetiță este încântată de porția de paste cu legume
7 aprilie, 16:22
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Un tată care îi dă mâncare copilului
2 aprilie, 06:53
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Un copil care face teme cu mama sa
1 aprilie, 07:06
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Închide