Părinții au atât de puțin timp pentru ei în timpul zilei, încât acele câteva ore (sau minute) în care stau singuri, după ce copiii adorm, sunt prețioase. Sunt momente în care poți alege să te uiți la televizor, să citești o carte sau, pur și simplu, să stai de vorbă cu partenerul.
De ce se grăbesc părinții când vine ora de culcare
Potrivit specialistului, ora de culcare a copiilor expune o contradicție între nevoile copiilor și cele ale părinților. Practic, copiii caută să aibă încă puțină conexiune cu părinții, înainte de a fi lăsați singuri în camerele lor. Pe de altă parte, adulții simt nevoia să ia o pauză de de la întrebări, nevoi, dorințe.
Potrivit coach-ului, părinții se îndreaptă spre ora de culcare puțin stresați și anxioși. Prin urmare, aceștia au tendința să-i grăbească pe copii să se culce cât mai repede. De aceea, Cayla recomandă să ai cât mai multă răbdare cu copiii tăi la ora de culcare. În caz contrar, ei îți vor simți anxietatea și stresul și vor ști că ceva este în neregulă. Asta îi va face să-și și dorească să petreacă și mai mult timp cu tine.
Adevăratul motiv pentru care copiii nu vor să meargă culcare
Potrivit experților există destul de multe motive pentru care copiii nu vor să meargă la culcare. „Este obișnuit ca cei mici să opună rezistență la ora de culcare pentru că vor să petreacă mai mult timp cu părinții lor sau pentru că se simt neliniștiți de faptul că vor fi separați de ei“, confirmă neuropsihologul Sanam Hafeez, care are sediul în New York City.
Hafeez a adăugat acesta nu este singurul motiv pentru care copiii se împotrivesc stingerii luminii. Ar mai putea fi de vină teama de a pierde ceva interesant sau dificultatea de a face tranziția la un nou program de somn.
Daniel Huerta, expert în parenting și specialist în sănătate mintală, spune că cei mici ar putea să se confrunte cu o lipsă de autocontrol și cu probleme de autoreglare. De asemenea, ar putea avea trăsături de personalitate care fac ca ora de culcare să fie mai dificilă.
Cum poți duce mai ușor „bătăliile“ dinaintea somnului
Există câteva lucruri pe care le putem face pentru a-i ajuta pe copii să se liniștească înainte de somn. Stabilirea unei rutine la culcare îi ajută pe copii să știe la ce să se aștepte. De asemenea, îi menține calmi pe măsură ce se apropie sfârșitul zilei. „În general, copiii au mai puțin autocontrol în jurul orei de culcare“, explică Dr. Huerta. „Conform cercetărilor, autocontrolul tinde să se epuizeze pe parcursul zilei. Dacă cei mici sunt obosiți, este posibil să le lipsească capacitățile de autoreglare și să fie mai impulsivi.“
Se pare că teama de a nu pierde nimic (fear of missing out) este reală pentru copii. „Mulți copii mici nu vor să rateze nimic. Sunt încă activi, curioși și în căutare de stimulare“, adaugă Dr. Huerta. „De aceea, muzica, legănatul, cântatul și poveștile de culcare pot ajuta uneori un copil să adoarmă.“
De asemenea, consecvența este esențială. Huerta a observat ca atunci când părinții se abat de la rutină, copiii consideră ora de culcare ca fiind negociabilă. „Împarte sarcinile de rutină de noapte la culcare între tine și partenerul tău. Acest lucru te împiedică să te epuizezi și încurajează copilul să se simtă în siguranță și confortabil cu ambii părinți.“
Ce ai mai putea face
Ambii experți ne spun că încetinirea procesului de separare este o altă modalitate de a reduce protestele disperate în preajma orei de somn. O despărțire mai treptată facilitează mult mai puține fricțiuni după "încă o poveste!". Dr. Hafeez sugerează mai întâi "să stai lângă patul lor în timp ce adorm, apoi să te muți lângă ușă, apoi și, în cele din urmă, în afara camerei. Reasigură-i că sunt în siguranță și că ești aproape dacă au un coșmar".
De asemenea, un obiect, cum ar fi o pătură specială care miroase ca tine, poate să ușureze tranziția dificilă de la a fi cu tine, la a fi singuri.