În timpul erupției dentare, bebelușul poate fi extrem de agitat. Atât ziua, cât și noaptea. Numai că, dacă pe timpul zilei, parcă îl calmezi mai ușor, pe timpul nopții, lucrurile se complică atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă. Ca în orice suferință, noaptea simptomele se intensifică, iar bebelușul devine mai agitat, mai iritat și mai greu de calmat. Cu toate astea, pediatrii au câteva recomandări pentru această perioadă. Recomandări și sfaturi care te pot ajuta atât pe tine ca mamă, dar și pe micuțul tău.
Cum ajuți bebelușul să doarmă în timpul erupției dentare
În marea majoritate a cazurilor, erupția dentară apare undeva în jurul vârstei de 5-6 luni. Însă, în cazul unora, dentiția poate apărea mai devreme, iar în cazul altora mai târziu. De asemenea, unii bebeluși pot fi extrem de agitați și iritații, pe când alții trec mai ușor peste această etapă. Însă, dacă bebelușul tău face parte din prima categorie, iar nopțile sunt extrem de dificile, poți încerca cele șapte moduri prin care să ajuți bebelușul să doarmă în timpul erupției dentare recomandate de cei de la healthline.com.
Fă-i masaj gingival
Pentru masaj, poți folosi o periuță de dinți moale sau chiar degetul tău curat. Masajul ajută la calmarea disconfortului și poate face procesul de erupție dentară mai tolerabil.
Oferă-i inele de dentiție reci
Folosește un inel de dentiție pe care l-ai ținut la frigider sau congelator. Senzația de rece îi oferă confort bebelușului. În plus, reduce inflamarea și calmează durerea. Atenție la inelele de dentiție cu gel. Medicii nu le recomandă, deoarece, bebelușul le poate străpunge cu gingia. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă nici lanțurile pentru calmarea gingiilor. Acestea sunt un pericol de înec pentru micuț.
Alăptează-l la cerere
Alăptarea și biberonul cu lapte îi oferă bebelușului confort și alinare. Așa că în această perioadă alăptează-l sau oferă-i biberonul ori de câte ori are nevoie.
Vorbește cu pediatru pentru a-i da și antiinflamatoare
Dacă situația devine extrem de supărătoare, vorbește cu medicul pediatru. Acesta îi poate prescrie antiinflamatoare sau geluri speciale pentru durerile gingiilor.
Ține-l în brațe
Deși s-ar putea ca perioada erupției dentare să te fi epuizat și pe tine, gândește-te că nu va dura la nesfârșit. Și că bebelușul are nevoie de brațele tale pentru a se calma. Așadar, nu-l lăsa să plângă și ia-l în brațe.
Creează-i un mediu relaxant de somn
Asigură-te că încăperea în care doarme bebelușul este confortabilă și întunecată. Poți să-i pui inclusiv sunete albe sau muzică relaxantă pentru a crea un mediu propice pentru somn.
Menține rutina de somn
Nu renunța la rutina de somn de dinainte de această perioadă. Știm, pare incredibil de greu să menții aceleași obiceiuri, însă acest tipar îl ajută și îi dă un sentiment de confort și siguranță. Fă-i o baie caldă, citește-i o poveste sau fă-i un masaj. Toate acestea îl vor ajuta să adoarmă mai ușor și să se calmeze mai rapid.
Cele șapte moduri propuse te pot ajuta să adormi bebelușul mai rapid și mai ușor în perioada erupției dentare. Însă, nu trebuie să uiți că mai depinde și de fiecare micuț în parte, dar și de răbdarea pe care o ai într-o astfel de perioadă.