Căpșunile proaspete și suculente pot deveni cu ușurință o gustare delicioasă pentru cei mici. Cu toate acestea, căpșunile trebuie introduse în alimentație în cadrul unor anumite momente cheie. Trebuie să te asiguri că cel mic nu este alergic la căpșuni și că acestea au dimensiune apotrivită pentru a nu apărea accidente de sufocare.
Cum poți introduce căpșunile în dieta copilului tău
Șansele ca un micuț să îndrăgească căpșunile de la prima gustare sunt destul de mari. Aceste fructe sunt moi, suculente, dulci și răcoritoare.
Căpșunile sunt pline de nutrienți și pot fi excelente pentru un copil curios, care își dorește să încerce fructe noi. Căpșunile sunt bogate în vitamina C care ajută la susținerea sistemului imunitar.
Vitamina C joacă, de asemenea, un rol cheie în absorbția fierului, un mineral esențial pentru organism. La fel ca majoritatea fructelor, căpșunile sunt bogate în fibre, așa că pot ajuta la menținerea sănătății sistemului digestiv.
Faptul că sunt bogate în apă înseamnă că îi poate ajuta pe copii să rămână hidratați. Specialiștii spun că poți oferi căpșuni bebelușului tău în momentul în care începi să introduci alimentele solide, de regulă în jurul a 6 – 7 luni.
Dacă alegi să-l hrănești pe cel mic cu lingurița,poți să servești căpșunile sub formă de piure. Pasează căpșunile și amestecă-le bine până ce acestea se omogenizează.
Pentru bebelușii cu vârsta de la 6 luni în sus, căpșunile coapte și suculente sunt suficient de mici încât le poți servi crude.
Tot ce trebuie să faci este să le tai în bucăți mici, potrivite vârstei. Specialiștii recomandă să fii atentă la căpșunile care nu s-au copt foarte bine. În afară de faptul că nu sunt la fel de gustoase, textura lor fermă ar putea reprezenta un pericol de sufocare pentru cei mici.
Discută cu medicul pediatru înainte de a începe integrarea căpșunilor în dieta copilului tău.
Cum servești căpșunile pentru un copil de șase luni
Dacă micuțul tău are 6 luni, atunci taie căpșunile în felii subțiri, asemănătoare foilor de hârtie. Aceste felii trebuie să fie suficient de subțiri pentru ca bebelușul să le poată mesteca cu gingia, dar să fie suficient de mari pentru a putea fi ținute în palme.
Dacă feliile sunt foarte alunecoase, le poți pudra cu cereale pentru bebeluși pentru a fi mai ușor de prins. Cel mai bine este să servești căpșunile sub forma unui pireu.
Cum servești căpșunile pentru un copil de 9 luni
Odată ce copilul are câțiva dinți, acesta poate manipula mai bine bucățile mici de căpșuni. Specialiștii recomandă să tai căpșunile în cubulețe mici pentru copiii care au 9 luni.
Cum servești căpșunile pentru un copil de 12 luni
Bucățile mici de căpșuni sunt ideale pentru a-l ajuta pe copilul tău să exerseze. Taie căpșunile pe lungime în sferturi potrivite pentru micuțul tău.
Îi poți oferi, de asemenea, o furculiță specială pentru copii. Este o modalitate excelentă pentru a exersa mâncatul cu ajutorul unui tacâm, spun cei de la Whattoexpect.com.
Cum servești căpșunile pentru un copil de 18 luni
Până la 18 luni, copilul tău poate începe să manipuleze cu ușurință căpșunile întregi, atâta timp cât acestea sunt mici și foarte coapte.
Pentru cele mai mari sau ferme, este recomandat să le tai pe jumătate.
Rețete cu căpșuni pentru bebeluși și copiii mici
Căpșunile sunt un deliciu de la sine, dar există o mulțime de modalități prin care le poți încorpora în mese sănătoase și delicioase.
Dacă ești în pană de idei, atunci găsești mai jos câteva propuneri sănătoase pentru toate gusturile.
Iaurtul cu căpșuni este ideal pentru o gustare rapidă. Tot ce trebuie să faci este să amesteci piureul de căpșuni cu un iaurt grecesc. Acest amestec poate fi transformat cu ușurință și într-o rețetă de înghețată cu iaurt și căpșuni.
Mai poți prepara, de asemenea, smoothie de căpșuni. Tot ce trebuie să faci este să amesteci căpșunile coapte cu o banană și puțin lapte.
Căpșunile pot fi un topping ideal pentru un sandviș cu căpșuni și smântână. Întinde crema de brânză pe o felie de pâine prăjită din cereale integrale și taie pâinea prăjită în jumătate.
Pune căpșunile feliate pe o jumătate de pâine prăjită și acoperă cu cealaltă jumătate de felie. Taie sandvișul în treimi sau sferturi pentru servire.
Bebelușii pot fi alergici la căpșuni
Specialiștii de la Parents.com spun că bebelușii pot fi alergici la căpșuni.
Dacă observi o erupție roșie sau umflături mici în jurul gurii micuțului după ce acesta a mâncat căpșuni, există ase să fie o reacție alergică. Totodată, iritația mai poate apărea din cauza acidității fructului. Erupția cutanată nu este de obicei dăunătoare, dar merită să discuți cu medicul tău periatru.
Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, orice aliment poate fi un alergen. Cât despre alergiile reale la căpșuni, acestea nu sunt foarte des întâlnite, mai ales la copiii sub 3 ani.
Rareori căpșunile crude pot declanșa sindromul de alergie orală, dar acest lucru nu este exclus. Este întotdeauna o idee bună să fii atentă la semnele unei posibile reacții alergice și să discuți cu medicul tău pediatru.