Cercetările arată că aproximativ 20% dintre părinții cu copii între 2-5 ani se confruntă cu mofturi ale copiilor legate de mâncare. Este important ca părinții să înțeleagă de ce copiii pot fi mofturoși la mâncare. Iată câteva recomandări:
De ce sunt copiii mofturoși la masă: cauze
„În general, copiii sunt înclinați să le placă aromele mai dulci“, spune nutriționistul Angela Lemond, într-un articol apărut pe webmd.com. „Pentru că ei cresc atât de repede, doresc în mod natural alimente mai bogate în calorii.“ În plus, se pare că 1 din 4 oameni se nasc cu o genă care îi face mai sensibili la gusturile amare și de aceea copiilor nu le place varza de Bruxelles, broccoli sau conopida.
Asta nu înseamnă că trebuie să scoți definiv din meniu diferitele legume. Nutriționistul sugerează să le servești sub altă formă. „Încercați-le în supă, într-o salată sau ca piure.“ Cercetările au arătat că ar putea fi nevoie să pui un aliment în farfurie de 5 până la 10 ori, pentru ca un copil să-l încerce. De asemenea, poți să îl amesteci cu un alt ingredient care îi place sau dacă îl pui în salată, poți adauga sosul lui preferat.
Acceptă că nu îi este foame
Se pare că, după aproximativ 2 ani, creșterea copiilor încetinește și este posibil să te confrunți cu zile în care copilul nu are apetit. Dacă medicul ți-a spus că este în grafic, conform vârstei, nu ai de ce să îți faci griji, mai ales dacă refuzul este ocazional.
Medicul nutriționist Maryann Jacobsen, din San Diego, spune că prea mulți biscuiți sau băuturi dulci, înainte de masă, ar putea să le oprească foamea. În plus, setează un program de trei mese și două gustări. Una poate să fie între mic dejun și prânz și una între prânz și cină. „Acest lucru îi ajută pe copii să mănânce suficient, în timp ce le crește apetitul pentru mese“, spune Jacobsen.
Ar putea să vrea să-și afirme independența
La un moment dat, vei observa că „nu“ va deveni cuvântul preferat al copilului tău. Și refuzul unei farfurii cu mâncare este o altă modalitate de a-și arăta independeța și a deține controlul. „Este o parte naturală a dezvoltării“, spune Jacobsen.
Important este să nu transformi mesele într-un teren de luptă pentru putere și încearcă să te abții să dai ordine. Asta ar putea să-l facă să urască acel aliment pentru totdeauna și nu îți dorești asta. Mai mult, nu încerca să faci presiuni și să negociezi. Este bine să-l lași să ia propriile decizii. „Poți discuta despre beneficiile anumitor alimente“, spune Lemond.
Copilul are o problemă medicală
De ce sunt copiii mofturoși la masă? Se poate ca unii copii să fie mofturoși din cauza unei probleme de sănătate. „Dacă copilul tău pare excesiv de anxios în jurul mâncării sau refuză adesea să vină la masă, acesta poate fi un semnal de alarmă“, spune Jacobsen. Este posibil să fie vorba despre o alergie alimentară sau de o problemă legată de modul în care creierul lor interpretează informațiile de la simțuri. Aceasta se numește tulburare de procesare senzorială. Pentru a-ți da seama care este problema, este bine să discuți cu medicul pediatru. Eventual, îi poate recomanda un set de analize.
Nu transforma mâncarea în recompensă
Mâncarea, chiar și dulciurile, nu trebuie să fie folosite ca monedă de schimb pentru a gratula un comportament bun sau pentru a termina masa. Atunci când desertul este prezentat ca fiind acel lucru bun la care ajung când termină masa, nu este un obicei alimentar sănătos, spune positiveparentingsolutions.com.
În plus, prin faptul că dulciurile sunt oferite ca recompensă, trimite mesaje contradictorii și condiționează. Pe de-o parte îi spui că legumele sunt sănătoase și pe de alta oferi dulciuri. Încearcă să oferi copilului un singur dulce pe zi, necondiționat de masă sau vreun comportament. Dacă îți cere mai mult, îi poți propune un fruct.