Poți deveni părinte anxios încă din primele secunde în care vezi cele două liniuțe de pe testul de sarcină. În acel moment poți fi copleșită de toate sentimentele pe care le simți. Dar în același timp, în mintea ta încep să apară și primele semne de întrebare. Dacă vei fi o mamă bună, dacă vei știi să ai grijă de bebeluș, cum îl vei educa? Toate aceste preocupări se pot intensifica pe măsură ce se apropie termenul nașterii sau oricând după naștere.
Care sunt cauzele care te transformă într-un părinte anxios
Specialiștii de la healthline.com susțin că în marea majoritate a situațiilor, cauzele au o oarecare legătură cu viața de adolescent sau cu vârsta copilăriei. Astfel, printre cele mai frecvente cauze pe care le-au identificat specialiștii se numără următoarele:
-cazuri în familie
-timiditate excesivă în copilărie și adolescență
-stres sau evenimente stresante
-antecedente de anxietate
-problemele cu tiroida
- situații frecvente în care ai fost comparată cu alții
-critică excesivă în copilărie
6 strategii care te ajută să gestionezi latura de părinte anxios
Vestea bună pe care o susțin specialiștii este faptul că anxietatea parentală poate fi controlată și gestionată.
Acceptă frica
Pentru început, e important să accepți că îți este frică. De faptul că micuțul tău ar putea fi agresiv la grădiniță sau școală. Sau de faptul că nu se va descurca singur, în excursie. Sau că nu va lua note mari la școală. Recunoaște cu voce tare toate aceste griji care te fac să fii un părinte anxios. Ar fi bine dacă le-ai putea împărtăși cu partenerul sau cu o mămică din grupul vostru.
Expune-te fricilor tale
Cercetările sugerează că "terapia de expunere" - care implică experimentarea treptată a lucrurilor de care îți este frică pentru a le putea face față - poate fi o tehnică eficientă de gestionare a anxietății. Așadar, poți începe să înveți copilul să meargă pe bicicletă. Sau îl poți învăța drumul de acasă la școală și invers pentru a nu se rătăci, după care îl poți supraveghea din umbră.
Cere ajutor profesional
Dacă te simți extrem de copleșită și anxietatea îți schimbă cu totul viața, ar trebui să te gândești serios să ceri ajutorul unui specialist. Nu este nicio rușine să mergi la psiholog și să-i spui că ești un părinte anxios. Gândește-te că vindecându-te pe tine îi eliberezi și pe cei din jurul tău.
Fă sport
Deși poate ai mai auzit în stânga și-n dreapta câte beneficii are sportul, ce ai zice să și testezi aceste teorii. Îți poți face un abonament la fitness sau la sala. Ori poți merge la cursuri de înot. Unele mame preferă voleiul sau handbalul. Existe o mulțime de posibilități de a face sport. Trebuie doar să te mobilizezi să ieși din casă. Te va ajuta în lupta cu anxietatea.
Învață tehnici de respirație
Tehnicile de respirație sunt extrem de benefice în stările de anxietate. Acestea te ajută să te relaxezi și să-ți controlezi emoțiile. Așadar, vezi dacă în localitatea ta se țin astfel de cursuri și înscrie-te. În cazul în care nu găsești, internetul îți pune la dispoziție o mulțime de videoclipuri cu tehnici de respirație. Nu mai sta pe gânduri în fă pași mici pentru a scăpa de titulatura de părinte anxios.
Vorbește cu partenerul tău
În multe cazuri, partenerul nici măcar nu bănuiește ce se întâmplă cu celălalt. Motiv pentru care nici nu are cum să-l ajute. Așa că, ia-ți inima în dinți și o cană de ceai în mână și spune-i tot ce te macină. Explică-i simplu, fără a te rușina de gândurile tale.