Reclamă

Factorul Rh în sarcină. Ce este și cum îți poate afecta bebelușul

Factorul Rh în sarcină se referă la un anumit tip de proteină care se găsește la exteriorul globulelor roșii. Atunci când oamenii nu au această proteină, au un Rh negativ, iar când au proteiana au Rh-ul pozitiv. Importanța Rh-ului în sarcină apare în momentul în care o femeie este însărcinată și va trebui să ia anumite măsuri de precauție.

O burtică de gravidă pe care sunt lipite două sticky notes, de culoare roz și galben, pe care sunt scrise factorul Rh negativ și pozitiv
Este puțin probabil ca incompatibilitatea Rh să vă dăuneze ție sau copilului, dacă ești la prima sarcină / Shutterstock

În timpul sarcinii, pot apărea complicații dacă ai Rh negativ și bebelușul are Rh pozitiv. Acest lucru se numește incompatibilitate de factorul Rh și sunt necesare tratamente pentru a preveni complicațiile acestei incompatibilități.

Ce este factorul Rh în sarcină

La prima vizită prenatală, medicul îți va face teste de sânge pentru determina grupa sanguină și tipul Rh-ului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Factorul Rh este o proteină pe care majoritatea oamenilor o au pe suprafața globulelor lor roșii, scrie babycenter.com. În cazul în care există incompatibilitate de Rh cu bebelușul, va fi necesar să faci injecții cu imunoglobulină Rh.

Acestea vor împiedica organismul să dezvolte anticorpi împotriva globulelor roșii ale bebelușului. În cazul în care organismul tău a dezvoltat deja anticorpi, de la o sarcină anterioară, este prea târziu pentru a primi injecții cu imunoglobulină, dar medicul va monitoriza cu atenție copilul.

Este puțin probabil ca incompatibilitatea Rh să vă dăuneze ție sau copilului, dacă ești la prima sarcină. Însă, la următoarea sarcină, acești anticorpi pot ataca globulele roșii ale bebelușului.

Reclamă

Ce se întâmplă dacă sângele tău se combină cu al bebelușului

În mod normal, în timpul sarcinii, sângele bebelușului rămâne separat de al tău. Placenta permite schimbul de oxigen, nutrienți și lichide, dar nu și de globule roșii. De fapt, este puțin probabil ca sângele tău și al bebelușului să se amestece în mod semnificativ, până la naștere. De aceea, incompatibilitatea Rh nu este, de obicei, o problemă pentru primul tău copil. Există câteva momente în care sângele bebelușului ar putea să se combine cu al tău. Acest lucru ar putea să se întâmple în următoare situații:

La naștere

Vei avea nevoie de o injecție, după naștere dacă se constată că nou-născutul tău este Rh pozitiv. Pentru că s-ar putea să fi fost putut fi expusă la sângele bebelușului în timpul nașterii, injecția va împiedica organismul să producă anticorpi, care ar putea ataca sângele unui bebeluș Rh pozitiv, în timpul unei viitoare sarcini.

Reclamă

Fără tratament, există aproximativ 15 % șanse să produci anticorpi, dar cu tratament, șansele sunt aproape de 0 %.

În trimestrul 3

Un număr mic de femei cu Rh negativ dezvoltă anticorpi împotriva sângelui Rh pozitiv al bebelușului, în timpul trimestrului 2. Asta înseamnă că ți se va face o injecție cu imunoglobulină Rh la 28 de săptămâni, care te protejează până la naștere.

Alte situații

Vei avea nevoie de o injecție de fiecare dată când sângele bebelușului s-ar putea amesteca cu tău, inclusiv dacă ai avut:

  • Amniocenteză
  • Prelevare de probe de vilozități coriale
  • Un avort spontan
  • Un avort
  • O sarcină ectopică
  • O sarcină molară
  • Nașterea unui copil mort
  • Dacă bebelușul stă într-o poziție care necesită să fie întors manual
  • O leziune la nivelul abdomenului în timpul sarcinii
  • Sângerare vaginală.

Dacă te afli în oricare dintre aceste situații, reamintește-i medicului că ai Rh negativ și asigură-te că vei primi injecția în termen de 72 de ore.

Cum împiedică vaccinul dezvoltarea anticorpilor Rh în sarcină

Injecția cu imunoglobulina Rh conține o mică doză de anticorpi, recoltați de la donatori de sânge. Acești anticorpi ucid orice celule sanguine Rh pozitive din corp, ceea ce pare să împiedice sistemul tău imunitar să dezvolte proprii anticorpi. 

Anticorpii donați sunt la fel ca ai tăi, iar doza nu este suficient de mare pentru a cauza probleme bebelușului. Acest lucru se numește imunizare pasiv, dar pentru ca aceasta să funcționeze, trebuie să faci injecția la nu mai mult de 72 de ore de la orice potențială expunere la sângele bebelușului. Protecția va dura 12 săptămâni.

Dacă medicul tău suspectează că mai mult de 29,5 ml din sângele bebelușului s-a amestecat cu al tău, în cazul unui accident, este posibil să ai nevoie de o a doua injecție. Dacă este necesar, se pot face teste de sânge speciale pentru a măsura exact cât de mult sânge fetal s-a amestecat cu al tău.

Este posibil să ai unele dureri la locul injecției sau o ușoară febră. Injecția este sigură, indiferent dacă sângele bebelușului este într-adevăr Rh pozitiv sau nu.

Descoperă și ce se întâmplă cu tine și fătul în fiecare săptămână de sarcină.

Ce se întâmpla cu bebelușul dacă mama dezvoltă anticorpi

În primul rând, este foarte puțin probabil să dezvolți anticorpi. dacă beneficiezi de o bună îngrijire prenatală și ești tratată cu imunoglobulină Rh, atunci când este necesar. Chiar și fără tratament, șansele să dezvolți anticorpi și să devii sensibilizată la Rh sunt de aproximativ 50 %, chiar și după mai multe sarcini incompatibile cu Rh.

Totuși, dacă nu ți-ai făcut injecția și ai sensibilitate la Rh, iar următorul bebeluș are Rh pozitiv, anticorpii tăi pot traversa placenta și ataca factorul Rh din sângele Rh pozitiv al bebelușului ca și cum ar fi o substanță străină. Acest lucru îi distruge globulele roșii și provoacă o anemie semnificativă. 

În cazuri rare, dacă mama cu Rh negativ nu primește tratament cu imunoglobulină Rh și bebelușul este pozitiv, acesta poate dezvolta o afecțiune mai gravă, numită boala hemolitică a fătului. Această afecțiune crește foarte mult riscul de anemie severă, icter, insuficiență cardiacă congestivă sau chiar deces.

Vestea bună este că medicii găsesc noi modalități de a salva copiii care dezvoltă acestă boală. Medicul poate verifica starea globulelor roșii ale bebelușului cu ajutorul ecografiei Doppler sau a amniocentezei. Dacă bebelușul tău se simte bine, este posibil să îl puteți duce la termen fără complicații. 

Transfuzii

După naștere, i se poate administra ceea ce se numește o transfuzie de schimb. Aceasta înlocuiește celulele roșii Rh pozitiv bolnave cu celule roșii Rh negativ sănătoase. Acest lucru stabilizează nivelul de globule roșii și minimizează daunele ulterioare cauzate de anticorpii care circulă în sângele lor.

În timp, aceste celule sanguine Rh negativ donate vor muri și toate celulele roșii din sângele bebelușului vor fi din nou Rh pozitiv, dar până atunci, anticorpii atacatori dispar.

În cazul în care bebelușul suferă sau are anemie severă, ar putea fi adus pe lume mai devreme sau i s-ar putea administra transfuzii prin cordonul ombilical.

Rata de supraviețuire a bebelușilor care primesc o transfuzie în uter este de până la 80-100%. Excepție fac cei care au hidrops (o complicație cauzată de anemia severă). În acest caz, șansele de supraviețuire sunt de aproximativ 40-70%.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie tristă stă pe canapea și se uită în gol
Încercarea de a rămâne însărcinată te copleșește: iată cum poți gestiona situația
Încercarea de a rămâne însărcinată te copleșește: iată cum poți gestiona situația
Gravidă se plimbă afară și își ține mâinile pe burtă
Beneficiile mersului pe jos în aer rece pentru sănătatea gravidei și a bebelușului
Beneficiile mersului pe jos în aer rece pentru sănătatea gravidei și a bebelușului
Gravidă spală legumele
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Copil își roade unghiile
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Te-ai întrebat vreodată ce face diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii la copii? De multe ori, e greu să le diferențiezi, dar înțelegerea acestora poate face o mare diferență în abordarea corectă și în......
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
6
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Parteneri
Cele mai noi
O fetiță care joacă cărți
8 mai, 09:50
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Carucioare practice: O mamă își plimbă copilul în cărucior.
28 aprilie, 18:58
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Fetiță este încântată de porția de paste cu legume
7 aprilie, 16:22
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Un tată care îi dă mâncare copilului
2 aprilie, 06:53
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Un copil care face teme cu mama sa
1 aprilie, 07:06
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Închide