Unii copii se tem de Halloween, iar această anxietate poate avea motive întemeiate. De la imagini sângeroase și înspăimântătoare până la fantome, spiriduși și măști înfricoșătoare, sezonul poate fi copleșitor pentru ei. Totuși, dacă micuțul tău se confruntă cu frica de Halloween, nu te îngrijora. Există modalități prin care îl poți ajuta să gestioneze temerile și să treacă mai ușor peste această perioadă.
Frica de Halloween: cum îl poți ajuta pe copil să scape de ea
Unii copii se sperie mai ales când îi văd pe alții costumați în fantome, monștri sau alte personaje înspăimântătoare, spune psihologul Max Doshay, pentru parents.com. Copiii mici au dificultăți în a separa ficțiunea de realitate. În plus, specialistul mai punctează și faptul că multora le e frică de întuneric și zgomote puternice. Tocmai de aceea, frica de Hallowen nu este deloc surprinzătoare. Din fericire, există soluții.
Ascultă-i frica de Halloween și valideaz-o
Dacă îți spune că îi este frică de costumele sau decorațiunile de Halloween, în loc să îi spui "Nu ai de ce să te temi", încearcă să îl încurajezi să vorbească despre ceea ce îl sperie cu adevărat. Poți spune ceva de genul: „Înțeleg că îți este frică de monștri. Cum îți par ei? Ce ți se pare cel mai înfricoșător la ei?”. Validându-i frica, îl faci să se simtă înțeles și acceptat, ceea ce poate reduce anxietatea.
Explică-i ce este real și ce nu
Copiii mici au adesea dificultăți în a diferenția între realitate și fantezie. Așa că decorurile de Halloween și costumele pot părea extrem de reale. E bine să îi explici clar că lucrurile care îl sperie sunt doar invenții și nimic din ce vede nu este real. „Monstrul de pe fereastra vecinului este doar un decor din plastic, iar vrăjitoarea aceea este doar o păpușă. Oamenii se costumează de Halloween doar pentru distracție”. Fii blândă și răbdătoare în aceste explicații și încurajează-l să pună întrebări.
Alege costume și decoruri prietenoase
Dacă se confruntă cu frica de Halloween nu decora casa cu tot felul de obiecte înspăimântătoare. În loc de monștri înfricoșători, alege dovleci zâmbitori, fantomițe amuzante sau păianjeni colorați. Poți chiar să îl implici în decorare, lăsându-l să îți spună ce îi place și ce îl face să se simtă confortabil. De asemenea, atunci când vine vorba de costumul lui, încurajează-l să aleagă ceva care îl face să se simtă în siguranță și fericit. Poți opta pentru un supererou sau un personaj din desene animate.
Exersează "demascarea" fricilor
O metodă care funcționează de multe ori este să îi arăți cum funcționează „magia” din spatele lucrurilor care îl sperie. Dacă îi este frică de un costum anume sau de o mască, arată-i cum se poate scoate masca. Și explică-i faptul că în spatele fiecărui costum se află doar un om care se distrează. De exemplu, dacă vede pe cineva costumat în vrăjitoare, poți să îi arăți că persoana își scoate pălăria și peruca. Acest lucru îl va ajuta să își dea seama că totul este doar un joc.
Nu forța participarea la activitățile de Halloween
E important să îi respecți ritmul și să îl lași să se acomodeze treptat cu această sărbătoare. Dacă nu vrea să meargă la colindat sau să participe la petreceri de Halloween, nu este nicio problemă. Poți găsi activități mai liniștite și mai plăcute pentru voi acasă. Puteți sculpta dovleci sau vă puteți uita la filme de Halloween potrivite pentru vârsta lui.
Folosește jocul de rol pentru a-l ajuta să depășească frica de Halloween
Jocul de rol poate fi un instrument excelent pentru a ajuta copilul să își depășească frica de Halloween. Îl poți invita să se prefacă că este un personaj care învinge monștrii sau vrăjitoarele. Jocul îi permite să controleze scenariul și să își elibereze anxietatea într-un mod creativ. De exemplu, poți fi tu vrăjitoarea cea rea, iar el supereroul care te salvează. Astfel, el va simți că are puterea să își înfrunte fricile într-un mediu sigur.
Vorbește-i despre frica de Halloween în mod deschis
În loc să încerci să eviți discuțiile despre frica de Halloween, încurajează-l să vorbească despre emoțiile sale. Îl poți întreba la sfârșitul zilei dacă a văzut ceva care l-a speriat și ce i-a plăcut cel mai mult la Halloween. Astfel, îi arăți că este în regulă să simtă teamă. Dar și că poate controla această emoție. O abordare calmă și empatică îl va ajuta să înțeleagă că frica este normală și că se poate lucra la ea.