Pe timp de caniculă, este important ca bebelușii să fie menținuți într-o zonă cât mai răcoroasă și să eviți orele cu caniculă, adică între 10:00-17:00. În plus, Academia Americană de Pediatrie sugerează părinților să evite să-i scoată afară pentru perioade lungi de timp, dacă indicele de căldură este mai mare de 32°C.
Ghid de supraviețuire pentru bebelușii care se nasc vara
Înainte de a-ți face planuri să ieși cu bebelușul în aer liber, vara, verifică indicele de căldură din ziua respectivă. Asta te ajută să iei măsuri de precauție simple, care te ajută să-ți menții bebelușul în siguranță. Descoperă mai multe în acest ghid de supraviețuire pentru bebelușii care se nasc vara.
Hidratează-l
Chiar dacă nu vezi fruntea bebelușului transpirată, acesta poate pierde lichide prețioase când e cald afară. O față înroșită, pielea caldă la atingere, respirația rapidă și agitația pot fi semne care te avertizează că bebelușul se deshidratează.
Deoarece bebelușii sub 6 luni nu ar trebui să bea apă (iar cei peste 6 luni pot bea cantități modeste), încearcă să-i alăptezi mai des sau să le oferi formulă. În timpul verii, bebelușii ar trebui să bea cu cel puțin 50% mai mult lapte decât de obicei. De asemenea, asigură-te că au la fel de multe scutece ude ca de obicei.
Ai grijă la temperatura din cameră și mașină
Bebelușii se pot supraîncălzi mult mai repede decât adulții. De aceea, nu trebuie să lași niciodată un bebeluș într-o cameră încălzită sau într-o mașină parcată. Chiar și câteva minute ar putea face ca temperatura lor să crească. În cazuri extreme, le poate pune viața în pericol. Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, zeci de bebeluși și copii mor anual din cauza unui accident vascular cerebral provocat de căldură sau după ce au fost lăsați în mașini care s-au încins de la căldură.
În plus, nu-ți îmbrăca prea gros bebelușul când mergi cu mașina. „Deoarece ținem bebelușii destul de strâns în scaunul de mașină, se pot încălzi destul de mult. Așa că, îmbracă-i cât mai lejer, fără pălării sau picioare acoperite. Prin acest zone ei transferă o parte din căldură“, spune Jan Montague, Director al Secției de Pediatrie, la spitalul Good Samaritan din Suffern, New York. „De asemenea, asigură-te că soarele nu bate pe copil în timpul călătoriei.“ În acest sens, poți folosi o umbră un parasolar, pentru a evita arsurile solare.
Alege haine lejere
Îmbracă-ți copilul în haine cât mai lejere. De preferat, optează pentru cele din fibre naturale, cum ar fi bumbacul, care absorb transpirația mai bine decât țesăturile sintetice. Pediatrul Bruce Epstein, de la Pinellas Park, Florida recomandă să urmezi o regulă simplă: „Îmbracă-ți copilul așa cum te îmbraci pe tine. Dacă porți pantaloni scurți și un tricou, așa îți poți îmbrăca și bebelușul“.
Optează pentru un sistem de purtare a bebelușului aerisit
Din cauza faptului că bebelușul stă aproape de corpul tău când este purtat, îl poate face să se încingă destul de tare și să nu se mai simtă confortabil. Alege un sistem de purtare fabricat dintr-un material ușor, mai degrabă decât dintr-o țesătură grea, cum ar fi denimul. Dacă observi că fața bebelușului începe să pară roșie, scoate-l din marsupiu. „Poți ajuta la menținerea unei temperaturi optime a bebelușului, pulverizând cu apă mâinile și picioarele. De asemenea, din când în când, îl poți șterge cu un prosop umed", spune Montague.
Folosește cremă de protecție
Deoarece bebelușii sub 6 luni au pielea subțire și delicată, încearcă să-i ferești de lumina directă a soarelui. Dar pentru momentele în care acest lucru nu este posibil, folosește protecție solară. Academia Americană de Pediatrie spune că este în regulă să aplici o cantitate minimă de protecție solară pe pielea expusă a bebelușilor, inclusiv pe față.
Pentru bebelușii mai mari de 6 luni, folosește crema de protecție solară într-un strat mai generos, mai des. Reaplic-o la fiecare două ore sau ori de câte ori se udă sau transpiră. Optează pentru o variantă rezistentă la apă, cu SPF 50.
Ferește-l de soare
Când ajungi pe plajă sau în parc, caută un loc protejat. Ai putea să alegi umbra unui copac, a unei umbrele sau a unui baldachin. Dacă mergi la malul mării, ia cu tine un cort confecționat din țesătură tratată, care blochează razele nocive ale soarelui. Asigură-te că are părțile laterale din plasă transparentă pentru o ventilație adecvată. De asemenea, nu uita de ochelari de soare, care îi pot proteja ochii. Este important ca pe etichetă să fie menționat că lentilele blochează cel puțin 99% din radiațiile ultraviolete (UVA și UVB).