Încă de la naștere, bebelușul începe să comunice cu tine prin plâns, sunete și expresii faciale. El își exprimă nevoile și starea de confort prin astfel de mijloace non-verbale. În primele luni de viață, bebelușul este receptiv la sunetele și vocile diferite din mediul lui. De altfel, vei putea observa că destul de repede îți va recunoaște voce. Și, la fel de rapid va fi atras de sunete melodioase.
5 idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Începând cu vârsta de șase luni, bebelușul este capabil să producă sunete melodioase, plăcute, dar și să silabisească. El va începe să repete silabe precum"ba-ba", "da-da", "ma-ma". În jurul vârstei de un an, majoritatea micuților încep să spună primele cuvinte simple. Acestea pot fi cuvinte simple precum "mama", "tata", "apă", "papa", care reflectă nevoile sau obiectele familiare sau pot fi cuvinte pe care le-au auzit frecvent în jurul lor.
Cei de la raisingchildre.net propun câteva idei simple de joacă, menite să încurajeze vorbirea la bebeluși.
Cântă-i cântece și recită-i poezii
Cântecele simple, repetitive și melodioase sunt captivante pentru bebeluș. Așadar, nu rata nicio șansă de ai cânta micuțului tău. Ajută și doar o strofă în cazul în care nu știi un cântec întreg. De asemenea, nu trebuie să-ți faci griji dacă nu ai voce. Micuțul se va bucura să-ți audă glasul. În cazul în care nu te simți în elementul tău să cânți, poți să-i pui pe laptop sau pe telefon câteva melodii simple.
Cât despre poezii, și acestea îl ajută pe bebeluș să învețe sunete și cuvinte noi. Nu trebuie să îi reciți poezii lungi. Sunt perfecte cele pentru copii, care au cuvinte simple și ușor de pronunțat.
Joacă-te cu obiecte din casă
Obiectele pe care le ai în casă sunt jucăriile perfecte pentru bebeluș. Mai ales dacă sunt mari și colorate, ele vor deveni instantaneu punctul de atracție. Așadar, prezintă-u pe rând câte un obiect și spune-i denumirea tare, clar și pe silabe. Pentru început, alege câte două astfel de obiecte și arată-i-le zilnic. Repetarea cuvintelor îl va ajuta să le asocieze cu obiectele. Poți folosi și cartonase cu imagini colorate ale obiectelor sau animalelor. În timp ce i le arăți bebelușului, îi spui și denumirea lor.
Imită sunete
Bebelușul va fi extrem de amuzat și de interesat de jocul de-a imitarea sunetelor. Poți lua o jucărie-animal și să imiți sunetele pe care le face animalul respectiv. După câteva partide de joc, îl vei auzi și pe el cum va încerca să scoată acele sunete.
Iar un joc de imitație și mai amuzant și mai educativ este acela în care tu îl imiți pe el. Pe lângă faptul că este o cale excelentă de comunicare și conectare, îl vei încuraja pe bebeluș să răspundă la sunete cu alte sunete sau cu aceleași
Citește-i povești
Există specialiști care recomandă cititul încă din primele zile de viață. Aceștia susțin că printr-o astfel de practică nu doar că stabilești un atașament profund și o relație sinceră, dar limbajul bebelușului se va dezvolta mult mai rapid. La fel și capacitățile lui de a face conexiuni și de a înțelege acțiuni și etape.
Joacă-te de-a v-ati ascunselea
Ascunderea și reapariția surprinzătoare pot fi amuzante și distractive pentru bebeluș. Acest joc îi stimulează reacția vocală și gestuală.
Aceste activități interactive și jocuri simple nu doar că sunt distractive pentru bebeluș, dar îl și ajută să își dezvolte abilitățile de comunicare și vorbire într-un mod plăcut și captivant. Prin implicarea constantă și interacțiunea cu el, vei putea observa o evoluție a abilităților lui de comunicare.