Legumele îi oferă copilului energie, vitamine, antioxidanți, fibre și apă. De asemenea, ele îl protejează, mai târziu în viață de anumite boli cronice, precum bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale, dar și de anumite tipuri de cancer.
O dietă sănătoasă și echilibrată include o multe legume, plus o varietate de alimente din celelalte grupe alimentare principale. Dar cum introduci legumele în alimentația copilului, dar și mai important cum îl faci să le mănânce și să le îndrăgească poate fi o adevărată provocare, pentru care, specialiștii au găsit și câteva soluții.
Legumele în alimentația copilului: care este necesarul zilnic
Noile ghiduri nutriționale recomandă ca jumătate din farfuria cu mâncare a copilului să conțină legume. Iar ghidul dietetic australian recomandă ca toți copiii cu vârste de:
1-2 ani ar trebui să mănânce 2-3 porții de legume în fiecare zi
2-3 ani ar trebui să mănânce 2½ porții de legume în fiecare zi
4-8 ani ar trebui să mănânce 4½ porții de legume în fiecare zi
Legumele în alimentația copilului: cum îl ajuți să le mănânce
Încă de la început, specialiștii recomandă ca diversificarea să înceapă cu legume. Astfel, bebelușul se obișnuiește cu gustul și aromele lor, iar mai târziu, în copilărie și în viața de adult le va consuma fără nicio reținere.
Dacă din diverse motive, al tău copil nu este cel mai bun prieten cu legumele, există câteva strategii pe care le poți aplică, astfel încât să-l faci să se împrietenească cu ele.
Implică-l în pregătirea mesei și în prepararea ei
Un mod minunat de a-l încuraja pe copil să dezvolte o afinitate pentru legume este să îl implicai în procesul de pregătire a mâncărurilor. De la alegerea legumelor proaspete din piață sau din grădină, până la spălarea și tăierea lor, această implicare îi oferă copilului ocazia să exploreze și să se familiarizeze cu diferitele texturi și culori. Poți chiar să îi oferi copilului sarcina de a-și alege rețetele preferate care includ legume, astfel încât să fie mai entuziasmat să le încerce.
Creează experiențe pozitive în jurul legumelor
Un mediu plin de entuziasm și pozitivitate în jurul consumului de legume poate influența considerabil preferințele copilului. Organizează mese în familie în care să încurajezi conversația despre beneficiile nutriționale ale legumelor și împărtășește experiențe personale legate de gusturile tale preferate. De asemenea, încurajează copilul să își exprime preferințele și să încerce noi legume într-un mod relaxat și deschis.
Laudă-l când mănâncă legume
Dacă îl lauzi de fiecare dată când mănâncă sau încearcă să mănânce legume, există șanse mari să le mai testeze și altă dată. Laudele funcționează cel mai bine atunci când îi spui copilului exact ce a făcut bine. De exemplu, "Îmi place că ai gustat dovleacul și broccoli!". Încearcă totuși să nu exagerezi și să nu lași laudele să devină punctul central al mesei. Scopul este să încurajezi copilul să mănânce legume pentru că îi plac, nu pentru că vrea laude și recompense.
Atenție, pedepsirea copilului pentru că nu mănâncă legume poate transforma legumele într-un lucru negativ. Dacă micuțul refuză să mănânce legume, nu face mare caz din asta. Poți încerca în altă zi sau peste câteva zile. Cel mai bine este să-i iei mâncarea din fața lui după aproximativ 20 de minute sau când toți ceilalți au terminat de mâncat.
Fii creativă în prezentarea legumelor
Prezentarea este cheia atunci când vine vorba de a-l atrage către legume. Transformă mesele într-un spectacol culinar plin de culoare și creativitate. Folosește legume pentru a crea modele sau forme interesante pe farfurie, transformă-le în garnituri sau în ingrediente ascunse în felurile principale. Cu cât prezentarea este mai distractivă și mai atrăgătoare, cu atât este mai probabil să fie acceptată.
Fii pentru copil un model pozitiv
Copiii sunt puternic influențați de comportamentul părinților. Iar modelul pe care îl oferi în ceea ce privește alimentația este foarte important. Dacă îți exprimi plăcerea atunci când mănânci legume și le integrezi în mod regulat în dieta ta, copilul îți va urma exemplul la un moment dat.
Lasă-l să experimenteze cât mai multe gusturi
Fiecare copil are preferințe lui, chiar și în materie de mâncare. Nu te descuraja dacă unele legume nu-i vor plăcea la început. Oferă-i posibilitatea de a experimenta diferite gusturi și arome. Nu uita că diversificarea este, de asemenea, importantă pentru a încuraja o dietă echilibrată și pentru a-i oferi copilului o varietate de nutrienți esențiali.