Calculator de sarcină Sarcina pe săptămâni

Sarcină

Bebeluși

Copii

Familie

Sănătate

Noutăți Cele mai recente DePărinți

Sarea în alimentația bebelușului. Cât de sănătoasă este și de la ce vârstă ar trebui integrată în alimentația copilului tău

Dacă ești un părinte la început de drum, atunci s-ar putea să te întrebi cum anume se introduce sarea în alimentația bebelușului și care este cel mai potrivit moment pentru a face acest lucru. În timp ce sarea reprezintă un compus de care toți oamenii au nevoie în dieta lor, bebelușii nu ar trebui să consume prea mult din ea.

Dacă ești un părinte la început de drum, atunci s-ar putea să te întrebi cum anume se introduce sarea în alimentația bebelușului / Shutterstock

Bebelușii ar trebui să consume un gramaj limitat de sare. Acest lucru este recomandat deoarece rinichii lor sunt în curs de dezvoltare și nu sunt capabili să proceseze cantități prea mari din sare. Dacă îi dai copilului tău prea multă sare, aceasta poate cauza probleme de sănătate în timp, inclusiv hipertensiunea arterială.

Sarea în alimentația bebelușului

În cazurile extreme și rare, un copil care a consumat prea multă sare poate ajunge în camera de urgență. Consumul unei cantități prea mari de sare în timpul copilăriei poate promova, de asemenea, o preferință pentru alimentele sărate la maturitate.

Specialiștii spun că poți introduce alimente solide în alimentația bebelușului după ce acesta împlinește vârsta de șase luni.

Acest proces poartă numele de diversificare și este momentul în care cel mic poate consuma anumite alimente care sunt benefice pentru organismul său.

Cei mai mulți specialiști sunt de părere că până la vârsta de 12 luni, bebelușul primește necesarul de sare din formulă și laptele matern. Cei mai mulți medici recomandă să introduci sarea în dieta bebelușului după ce acesta a împlinit vârsta de un an.

Alimentele pentru bebeluși conțin deja cantități mici de sare și nu este necesar să adaugi în plus. Dacă cel mic primește prea multă sare, atunci el se poate confrunta cu probleme de sănătate.

Rinichii unui copil nu sunt dezvoltați la capacitate maximă și nu sunt capabili să filtreze excesul de sare la fel de eficient ca rinichii adulților.

Reclamă

Drept urmare, o dietă care are prea multă sare poate afecta sistemul renal. O dietă bogată în sare poate afecta, de asemenea, sănătatea copilului pe termen lung.

Studiile arată că bebelușii se nasc cu o preferință naturală pentru alimentele dulci, sărate și cu gust umami.

Reclamă

Dacă îi oferi în mod repetat alimente sărate, atunci îi poți întări preferința pentru gustul sărat. Alimentele procesate, care tind să fie sărate, dar nu sunt bogate în nutrienți, pot fi periculoase pentru copilul tău. În cele din urmă, dietele bogate în sare pot determina creșterea tensiunii arteriale a bebelușului.

Cercetările arată că efectul de creștere a tensiunii arteriale al sării poate fi mai puternic la bebeluși decât la adulți. Drept urmare, bebelușii care au o dietă bogată în sare tind să aibă niveluri ridicate ale tensiunii în timpul copilăriei și adolescenței.

Acest lucru poate crește, de asemenea, riscul de apariție a bolilor de inimă. În cazuri extreme, aportul foarte mare de sare poate necesita îngrijiri medicale de urgență.

Ce cantitate de sare este considerată sigură pentru sănătatea copilului

Sodiul este componenta principală a sării de masă. Acesta este un nutrient esențial pentru organism. Inclusiv bebelușii au nevoie de cantități foarte mici de sodiu pentru buna funcționare a organismului lor.

Bebelușii cu vârsta sub 6 luni primesc necesarul zilnic de sodiu doar din laptele matern și laptele praf. Cei cu vârsta cuprinsă între 7 – 12 luni își pot satisface nevoia de sodiu din laptele matern, laptele praf și în alimentele complementare neprocesate.

Experții recomandă să nu adaugi sarea în mâncarea bebelușului în primele 12 luni. După vârsta de un an, recomandările variază.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară consideră că 1.100 mg de sodiu pe zi, adică o 2,8 grame de sare de masă, sunt sigure pentru copiii cu vârste între 1- 3 ani.

În Statele Unite, recomandările pentru aceeași grupă de vârstă sunt în medie de 800 mg de sodiu pe zi, adică aproximativ 2 grame de sare de masă pe zi.

Cum îți dai seama că ai oferit copilului tău prea multă sare

Dacă bebelușul tău consumă o masă prea sărată, poate părea mai însetat decât de obicei. De obicei nu vei observa imediat efectele unei diete bogate în sare, ci mai degrabă în timp.

În cazuri rare, un copil care consumă prea multă sare poate dezvolta hipernatremie, o afecțiune în care există prea mult sodiu care circulă în sânge.

Lăsată netratată, aceasta poate determina bebelușii să tracă de la starea de iritație și agitație la somnolență și letargie. În cazurile severe, hiponatremia poate duce la comă, scrie Healthline.com.

Formele mai ușoare de hipernatremie pot fi mai greu de observat la bebeluși. Semnele că copilul tău poate avea o formă ușoară de hipernatremie includ setea extremă și o textură uscată a pielii.

Bebelușii foarte mici pot începe să plângă într-un mod ascuțit dacă au mâncat accidental prea multă sare. Dacă crezi că bebelușul tău a consumat prea multă sare, atunci cel mai bine este să apelezi la medicul tău pediatru.

Cum poți limita cantitatea de sare consumată de un copil

Ca părinte, poți limita cantitatea de sare pe care o mănâncă copilul tău. Majoritatea piureurilor din comerț conțin cantități mici de sodiu natural.

Cel mai bine este să îi gătești tu mâncarea acasă pentru a putea controla cantitatea de sare. Dacă faci propria mâncare pentru bebeluși, atunci poți sări peste pasul în care adaugi sare.

De asemenea, nu uita să clătești foarte bine alimentele care au fost depozitate în conserve. Acestea conțin în general cantități foarte mari de sare pentru a ajuta la procesul de conservare.

Verifică conținutul de sodiu al alimentelor pe care le cumperi frecvent, cum ar fi pâinea, cerealele și sosurile.

Versiunile mai scăzute de sodiu sunt disponibile pentru majoritatea alimentelor ambalate. Mâncărurile congelate pot conține, de asemenea, cantități de sare.

Atunci când iei masa în oraș cu copilul tău este bine să verifici cu ospătarul care sunt preparatele care conțin cele mai mici cantități de sare, recomandă cei de la Parents.com.

Reclamă
Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Când poate bebelușul să mănânce sare
Când poate bebelușul să mănânce sare
Diversificarea clasică la bebeluși
Diversificarea clasică la bebeluși
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Infecția cu Helicobacter Pylori la copii
Helicobacter Pylori este o bacterie în formă de spirală care afectează stomacul. Este o infecție bacteriană contagioasă despre care specialiștii spun că încă nu sunt siguri cum se transmite. Infecția cu Helicobacter Pylori la copii este......
Infecția cu Helicobacter Pylori la copii
2
Experiențe la fel de intense ca nașterea. Ce alte dureri se aseamănă și sunt echivalente
Nu există nicio îndoială a faptului că durerea resimțită de mamă atunci când aduce pe lume un copil este mare. Totuși, specialiștii au strâns laolaltă mai multe experiențe la fel de intense ca nașterea. Astfel, toată lumea poate vedea......
Experiențe la fel de intense ca nașterea. Ce alte dureri se aseamănă și sunt echivalente
3
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit cercetătorilor de la Harvard
Stima de sine este ceva ce se construiește cărămidă cu cărămidă încă din primele etape de dezvoltare ale unui copil. De acest lucru sunt responsabili în primă fază adulții care au grijă de el. Deși stima de sine e foarte importantă......
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit cercetătorilor de la Harvard
4
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai......
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
5
Operația de polipi la copii: realizare și recomandări pentru părinți
Operația de polipi, cunoscută medical sub numele de adenoidectomie, este una dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale la copii. Polipii sunt țesuturi limfatice care se află în spatele nasului și, deși sunt utili în combaterea......
Operația de polipi la copii: realizare și recomandări pentru părinți
Parteneri
Cele mai noi
20 septembrie, 06:53
13 lucruri pe care trebuie să le știi despre pielea bebelușului tău
13 lucruri pe care trebuie să le știi despre pielea bebelușului tău
17 septembrie, 07:38
Ce cauzează un nas înfundat la copiii mici? Când este momentul să apelezi la un specialist
Ce cauzează un nas înfundat la copiii mici? Când este momentul să apelezi la un specialist
17 septembrie, 07:38
Boala Hashimoto în sarcină. Ce provocări pot întâlni gravidele care suferă de tiroidita autoimună
Boala Hashimoto în sarcină. Ce provocări pot întâlni gravidele care suferă de tiroidita autoimună
16 septembrie, 06:44
Tot ce trebuie să știi despre ochelarii pentru copii mici
Tot ce trebuie să știi despre ochelarii pentru copii mici
16 septembrie, 06:11
Epilepsia la copii: cauze, tipuri și tratament
Epilepsia la copii: cauze, tipuri și tratament
15 septembrie, 07:57
Întârzierile de dezvoltare la copiii mici: care sunt cauzele și cum se pot remedia
Întârzierile de dezvoltare la copiii mici: care sunt cauzele și cum se pot remedia