Să crești un copil cu ADHD poate fi o provocare majoră pentru unii părinți. Mai ales dacă nu s-au informat despre afecțiune, dacă nu au cerut sfaturi de la specialiști și dacă neagă condiția copilului. Însă, specialiștii din întreaga lume spun că totul poate deveni mai ușor în momentul în care părinții ce au copii cu ADHD știu ce au de făcut, înțeleg și pun în aplicare unele metode.
Sfaturi pentru părinții care au copii cu ADHD
Pentru părinții care au copii cu ADHD este foarte important să înceapă să aibă o strategie bine pusă la punct. Dar și o abordare proactivă și informată pentru a putea veni în sprijinul dezvoltării copiilor. Iată ce recomandări au specialiștii. Sunt acțiuni pe care părinții ar trebui să le pună în aplicare.
Ce trebuie să facă părinții care au copii cu ADHD
Să se informeze despre ADHD. Primul pas pe care trebuie să-l facă acești părinți este să se informeze foarte bine cu privire la afecțiunea în discuție. Ei trebui să știe totul despre simptome, tratamente și strategii de gestionare. Pentru asta, ar trebui să citească foarte mult, dar, neapărat, și să ia legătura cu specialiști în domeniu.
Să stabilească o rutină clară. Copiii cu ADHD au nevoie de reguli și de rutine bine stabilite și predictibile. Astfel, părinții trebuie să stabilească un program clar pentru mese, teme, joacă și somn.
Să ofere feed-back pozitiv. Părinții trebuie să recunoască și să sărbătorească succesele copilului, indiferent de cât de mici sunt. Feedback-ul pozitiv îi motivează și le îmbunătățesc stima de sine a acestor copii minunați.
Să seteze reguli și consecințe. Copiii cu ADHD au nevoie de limite bine stabilite și de consecințe previzibile pentru comportamentele lor. Atenție, unii specialiștii recomandă ca părinții să fie, totuși, flexibili atunci când setează limitele.
Să folosească tehnici de organizare. Copiilor cu ADHD le sunt de mare ajutor agendele, listele de sarcini și zonele de lucru ordonate. Acestea pot reduce sentimentele de copleșire. De aceea, e foarte important ca părinții să ajute la crearea unor astfel de tehnici.
Să înscrie copii la activități sportive. Sportul și alte activități fizice pot ajuta la îmbunătățirea concentrării și la consumarea energiei excesive. Așadar, orice activitate fizică este binevenită Pentru copiii cu ADHD.
Ce nu trebuie să facă părinții de copii cu ADHD
Să nu etichete și să nu critice copiii. Etichetele care pot afecta stima de sine a copilului. De aceea, nu este recomandat să etichetezi copiii sau să-i critici dacă nu reușesc să facă ceva.
Să nu ignore emoțiile copilului. ADHD poate fi frustrant și dezamăgitor pentru copii. Așa că, părinții care au copii cu ADHD ar trebui să asculte ce anume îi preocupă și să le valideze sentimentele și emoțiile.
Să nu se aștepte la perfecțiune: Fiecare copil este unic și progresează în ritmul său. Tocmai de aceea, în special, părinții de copii cu ADHD ar trebui să sărbătorească progresul și nu perfecțiunea.
Să nu se izoleze. Din păcate, mulți părinți de copii cu ADHD au tendința de a se izola. Iar o astfel de acțiune le face rău atât lor, cât și copiilor. Cel mai indicat ar fi să caute grupuri de sprijin pentru părinți și resurse. Schimbul de experiențe și sfaturi poate fi incredibil de valoros.