Reclamă

Trimestrul 3 de sarcină. Tot ce ar trebui să știi despre această etapă

Odată cu intrarea în trimestrul 3 de sarcină, multe dintre simptomele cu care te-ai confruntat în trimestrul 1 își fac din nou apariția. Bebelușul crește tot mai mult și pe măsură ce te apropii de data nașterii, este posibil să te simți nervoasă, emoționată, speriată sau fericită. Pe finalul acestui trimestru ar trebui să fii atentă la semnele de travaliu timpuriu, la mișcările bebelușului și dacă te îngrijorează ceva, ar trebui să iei legătura cu medicul.

O femeie însărcinată în trimestrul trei, cu ecografia bebelușului în mâini
Pe finalul acestui trimestru ar trebui să fii atentă la semnele de travaliu timpuriu și la mișcările bebelușului / Shutterstock

Încearcă să te odihnești cât mai mult și pregătește din timp camera bebelușului și bagajul pentru maternitate. Unii bebeluși se pot grăbi și pot veni mai devreme pe lume, în timp ce alții nu se grăbesc să-și facă apariție. În acest caz medicul este nevoit să inducă travaliul, mai ales dacă ajungi în săptămânile 41 sau 42 de sarcină. 

Durata trimestrului 3 de sarcină

Trimestrul 3 cuprinde lunile 7-9 de sarcină, respectiv săptămânile 28-40 de sarcină. Cele 3 luni de sarcină sunt împărțite astfel: luna 7 de sarcină (săptămâna 28-31 de sarcină), luna 8 de sarcină (săptămâna 32-35 de sarcină) și luna 9 de sarcină (săptămâna 36-40 de sarcină). Sarcina este structurată pe 3 trimestre și durează aproximativ 280 de zile, adică 40 de săptămâni.  

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru a verifica câte săptămâni de sarcină ai și care este data probabilă a nașterii, poți să accesezi calculatorul de sarcină.

Descoperă și ce se întâmplă în fiecare săptămână de sarcină: cum se dezvoltă fătul și care sunt etapele prin care trece corpul tău.

Reclamă

Cum se dezvoltă bebelușul în trimestrul 3 de sarcină

Micuțul tău va crește destul de mult în trimestrul 3 de sarcină (va fi de mărimea unui dovleac). Bebelușul ajunge de la aproximativ 1,33 kilograme și 37,5 cm centimetri lungime, în săptămâna 28 de sarcină, la 2,72 kg-4 kg și aproximativ 51 cm lungime, în săptămâna 40. 

Pe măsură ce cartilajul se transformă în oase în lunile 7 și 8 de sarcină, bebelușul tău va primi calciu de la tine, așa că este important să consumi cât mai multe alimente bogate în acest mineral. Pielea bebelușului devine opacă. Micuțul poate percepe lumina și întunericul, poate gusta din ceea ce mănânci și îți poate auzi sunetul vocii. Creierul încă se dezvoltă, dar craniul rămâne moale.

În jurul săptămânile 34-35 de sarcină, bebelușul începe să se poziționeze cu capul în jos. Dacă acesta se încăpățânează să nu se întoarcă, medicul va încerca să îl ajute manual, în jurul săptămânii 37 de sarcină.

Reclamă

Poți afla mai multe informații despre dezvoltarea bebelușului tău accesând articolele care prezintă sarcina pe săptămâni.

Ce vei simți în trimestrul 3 de sarcină

La sfârșitul sarcinii pot exista o mulțime de necunoscute. Acestea te pot face să ai emoții legate de travaliu, de cum va decurge nașterea, de starea de sănătate a bebelușului, dar și legate de cum te vei descurca cu noul membru al familiei. În trimestrul 3 de sarcină pot apărea complicații ale sarcinii: travaliul prematur și preeclampsia. Iată ce poți experimenta:

  • Dureri de cap. Hormonii sunt în continuare vinovații principali ai durerilor de cap de pe parcursul sarcinii. Acestora li se adaugă insomniile și stresul legat de nașterea bebelușului.
  • Umflarea membrelor. Este un fenomen normal în acest trimestru. Se manifestă în special în zona gleznelor. Apare din cauza faptului că reții mai multă apă. Însă, dacă umflarea membrelor apare brusc și se extinde și la nivelul feței și mâinilor, acestea ar putea fi semne de preeclampsie, o complicație gravă a sarcinii.
  • Crampe. Pe măsură ce te apropii de data nașterii, este posibil să observi că te confrunți cu crampe frecvente. Asta ar putea semnala un travaliu timpuriu. Discută cu medicul pentru a te asigura că totul e în regulă.
  • Dureri pelviene. Este normal să te confrunți cu ele. Ligamentele se slăbesc și se întind pentru a susține uterul în creștere. De asemenea, atunci când bebelușul începe să se poziționeze cu capul în jos, presiunea asupra colului uterin și a nervilor din jurul uterului inferior poate provoca dureri.
  • Oboseala. Este normal ca nivelul tău de energie să scadă. Cauzele sunt greutatea suplimentara, respirația mai dificilă și insomniile.
  • Dureri de spate. În trimestrul 3 de sarcină durerile de spate pot părea constante, dar trebui să mai ai puțină răbdare. După naștere, ar trebui să te simți mult mai bine.
  • Arsurile la stomac. Pe măsură ce bebelușul continuă să crească, acesta împinge organele interne și acest lucru poate provoca arsuri la stomac. 

Ce ar mai putea apărea în plus

Pe lângă simptomele apărute mai sus te mai poți confrunta și cu următoarele simptome:

  • Contracțiile Braxton Hicks. Acestea apar de obicei în trimestrul 2 sau trimestrul 3 de sarcină. Sunt dureri de travaliu, care imită contracțiile nașterii. Este util să știi care este diferența dintre contracțiile Braxton Hicks și cele reale.
  • Pierderea dopului gelatinos. În apropierea travaliului este posibil să pierzi dopul gelatinos și să ai secreții apoase, sângeroase sau asemănătoare mucusului. Dacă ai avut multe secreții vaginale în timpul sarcinii, sunt șanse mari să nu observi când pierzi dopul.
  • Sânii care curg. Se poate întâmpla ca sânii să înceapă să curgă. Se întâmplă acest lucru pentru că hormonul prolactină devine activ și îți pregătește corpul pentru a-ți hrăni bebelușul. Lichidul care iese din sâni se numește colostru. Este o substanță bogată în nutrienți pe care corpul o produce înainte de a avea lapte matern.

Ce să bifezi în trimestrul 3 de sarcină

Nu a mai rămas prea mult timp până îți vei putea cunoaște bebelușul. De aceea îți oferim o listă cu câteva lucruri esențiale pe care să ți le treci în listă: 

  • Urmărește mișcările bebelușului. Fii atentă la loviturile, mișcările și rostogolirile bebelușului și anunță imediat medicul sau moașa dacă observi că acestea se diminuează.  
  • Vizitele și testele prenatale. Între săptămânile 30-32 de sarcină ar trebui să programezi morfologia de trimestrul 3. Medicul va verifica dacă bebelușul s-a dezvoltat normal până acum și se asigură că nu au apărut probleme. În plus, cel mai probabil vei avea un control la fiecare două săptămâni. Apoi, până la naștere vei avea vizite o dată pe săptămână. Pe măsură ce data nașterii se apropie, te poți aștepta la mai multe examinări fizice regulate. De asemenea, pot exista discuții despre travaliu și naștere cu medicul care te supraveghează.
  • Banca de celule stem. Poți lua în considerare colectare de celule stem din cordonul ombilical al bebelușul. Pot fi folosite în cazul unor boli grave. Este bine să te interesezi din timp și să alegi una dintre ofertele de pe piață.
  • Mergi la cursuri. Față de un curs de naștere, poți lua în considerare cursuri de îngrijire a bebelușului, alăptare și resuscitare cardio-respiratorie.
Te-ar mai putea interesa și
o mămică care ține mâinile pe burtică pentru a simți primele mișcări ale bebelușului
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
O mămică care ține două degete cu pantofi în miniatură pe burtica ei
Bebelușul poate să simtă atunci când mămica își mângâie burtica? Tot ce trebuie să știi despre mișcările fetale
Bebelușul poate să simtă atunci când mămica își mângâie burtica? Tot ce trebuie să știi despre mișcările fetale
O mămică care îi oferă copilului ei o linguriță cu vitamina C
Vitamina C pentru bebeluși. Când este recomandat să o administrezi
Vitamina C pentru bebeluși. Când este recomandat să o administrezi
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Copil își roade unghiile
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Te-ai întrebat vreodată ce face diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii la copii? De multe ori, e greu să le diferențiezi, dar înțelegerea acestora poate face o mare diferență în abordarea corectă și în......
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
6
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Parteneri
Cele mai noi
O fetiță care joacă cărți
09:50
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Carucioare practice: O mamă își plimbă copilul în cărucior.
28 aprilie, 18:58
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Fetiță este încântată de porția de paste cu legume
7 aprilie, 16:22
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Un tată care îi dă mâncare copilului
2 aprilie, 06:53
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Un copil care face teme cu mama sa
1 aprilie, 07:06
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Închide