Terapeuții specializați în comportamentul alimentar subliniază că modul în care abordezi mesele, gustările și conversațiile despre mâncare are un impact direct asupra modului în care copilul tău vede și înțelege nutriția. Adică îi poate influența în bine sau în rău relația copilului cu mâncarea
4 comentarii care afectează relația copilului cu mâncarea
Dr. Raquel Katangian-Ayala, director al Center of Discovery din Irvine spune într-un articol publicat pe huffpost.com că relația copilului cu mâncarea începe de acasă. De asemenea, ea mai susține și faptul că modul în care mâncarea îi este prezentată copilului ajută sau nu construcția unei relații sănătoase a micuțului cu mâncarea. Acesta este și motivul pentru care, specialistul enumeră 4 comentarii care afectează relația copilului cu mâncarea.
„Nu poți lua o gustare acum, mai avem puțin până la cină”: negația poate afecta relația copilului cu mâncarea
Poate ai spus asta de multe ori, cu gândul că îl vei încuraja pe copilul tău să mănânce mai bine la cină. Însă, această frază poate crea o relație restrictivă cu mâncarea și îl poate face pe copil să creadă că nu are control asupra senzațiilor sale de foame.
Comentariul acesta îi transmite copilului că foamea lui nu este validă sau că nu poate avea încredere în propriile senzații corporale. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Eating Behaviors, copiii cărora li se ignoră foamea sau senzațiile naturale ale corpului pot dezvolta probleme cu alimentația mai târziu în viață.
În loc să-i refuzi gustarea, oferă o alternativă sănătoasă și explică-i cum să echilibreze mesele. De exemplu:
„Dacă îți este foame acum, hai să alegem o gustare mică, astfel încât să mai păstrăm loc și pentru cină.”
„Îți dau un fursec după ce mănânci broccoli” sau «Termină tot ce ai în farfurie și îți dau desertul».
Aceasta este o tehnică frecvent folosită pentru a încuraja copiii să mănânce alimentele mai sănătoase. Dar poate crea o percepție greșită despre mâncare, clasificând-o în „bună” sau „rea.”
Prin acest tip de comentariu, copilul poate învăța să vadă desertul ca pe o recompensă și legumele ca pe o obligație. În timp, acest lucru poate genera o relație nesănătoasă cu alimentele, în care mâncarea este văzută fie ca pedeapsă, fie ca răsfăț. Un raport al Academiei Americane de Pediatrie arată că astfel de metode pot contribui la obiceiuri alimentare dezechilibrate. Dar și la preferințe pentru alimentele bogate în zahăr.
Încurajează echilibrul fără să pui mâncarea pe categorii. Poți spune: „Să încercăm și broccoli-ul. Este important pentru corpul tău. Iar desertul este doar o parte normală a mesei, dacă mai ai loc după.”
„Off, burta mea se face mare de la toate acele prăjituri!”
Comentariile despre greutatea sau aspectul tău corporal pot avea un impact negativ asupra copilului. Da, vezi bine, chiar dacă nu sunt adresate direct lui. Copiii sunt atenți la modul în care vorbești despre tine și își formează percepții despre propriul corp pornind de la aceste mesaje.
Potrivit unui studiu publicat în International Journal of Eating Disorders, copiii ai căror părinți vorbesc despre propriul corp într-un mod negativ sunt mai predispuși să dezvolte probleme de imagine corporală și comportamente alimentare restrictive. Altfel spus, au șanse mai mari ca relația copilului cu mâncarea să nu fie una sănătoasă.
Evită să vorbești despre greutatea ta sau despre mâncare într-un mod negativ. În schimb, pune accentul pe sănătate și echilibru. De exemplu: „Mâncăm prăjituri uneori pentru că sunt delicioase. Este important să ne bucurăm de toate tipurile de mâncare în echilibru.”
„Înghețata este atât de rea pentru tine”, această frază poate afecta relația copilului cu mâncarea
Când cataloghezi mâncarea ca „rea” sau „nesănătoasă,” copilul poate începe să vadă anumite alimente ca fiind interzise sau periculoase. Acest lucru îi poate crea o dorință și mai mare de a consuma exact acele alimente, în secret sau în exces. Și îi poate afecta relația copilului cu mâncarea.
Etichetarea alimentelor creează un sentiment de vinovăție legat de consumul acestora. Un raport al National Eating Disorders Association arată că această abordare poate contribui la comportamente alimentare compulsive sau dezordonate.
Astfel, în loc să critici mâncarea, discută despre rolul pe care îl joacă diferitele tipuri de alimente în dietă. De exemplu: „Înghețata este o alegere delicioasă pentru ocazii speciale. Să ne bucurăm de ea ca parte dintr-o dietă echilibrată.”