Reclamă

5 semne că copilul tău are anxietate de separare. La ce să fii atentă

Anxietatea de separare a copilului, în funcție de cauză, poate fi îngrijorătoare. Dacă este pur și simplu un indiciu al unei relații puternice cu părintele, poate fi fi ceva drăguț. Dar dacă se întâmplă din cauza unor circumstanțe mai grave, adulții trebuie să rezolve cât mai repede această problemă. Ai mai jos 5 semne că copilul tău are anxietate de separare.

O fetiță care stă cu ursulețul de pluș în brațe, supărată
Anxietatea de separare a copilului, în funcție de cauză, poate fi îngrijorătoare / Shutterstock

Iată cinci semne că copilul tău are anxietate de separare și câteva lucruri de luat în considerare pentru a-l ajuta să treacă peste ea cât mai ușor cu putință.

5 semne că copilul tău are anxietate de separare

Anxietatea de separare este o etapă normală în dezvoltarea copilului. Se termină, de obicei, la vârsta de 2 ani, când cei mici încep să înțeleagă că un părinte poate lipsi fizic pentru un timp, dar că mereu se va întoarce.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Bebelușul plânge când ieși din cameră

Există momente în viața unui copil când etapele de referință legate de vârstă pot provoca anxietate de separare. De exemplu, un copil cu vârsta cuprinsă între patru și opt luni poate începe să dea semne de anxietate atunci când nu își poate vedea părintele în cameră. Ar putea începe să plângă sau să dea semne de suferință atunci când o persoană dragă pleacă de lângă el.

Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că ei învață să recunoască obiecte și oameni familiari și să dezvolte sentimente în jurul lor. Ei încă nu își dau seama că doar pentru că nu o pot vedea pe persoana dragă, nu înseamnă că nu este acolo.

Acesta este un moment potrivit pentru a-i arăta copilului tău că vei reapărea. Exersează peek-a-boo cu copilul tău și bucură-te de această perioadă din viața lui.

Pe măsură ce copiii cresc, își dau seama că părintele lor se va întoarce mereu. Pe măsură ce încrederea lor este stabilită, ei învață că locurile și oamenii în care părinții lor au încredere sunt în siguranță pentru ei.

Reclamă

Se stresează când văd locuri și chipuri noi

Uneori, un copil va fi anxios când vizitează locuri noi. S-ar putea să fie reticenți să părăsească casa pentru un nou eveniment. Să rămână într-un colț când ajung în locul respectiv sau să manifeste crize de furie.

Reclamă

Necunoscutul este unul dintre cei mai frecvenți factori care induc anxietatea. Modul de a combate acest lucru este să-ți pregătești copilul cât de mult poți.

Spune-i la ce să se aștepte. Îi poți arăta fotografii ale locului în care mergeți și ale oamenilor de acolo și, dacă este posibil, fă-i și o descrierea a activităților și așteptărilor privind comportamentul în timp ce sunt acolo.

Pregătirea este cheia. Este important să știe la ce să se aștepte de la oamenii noi. Conversațiile dinainte despre comportamentul așteptat pentru el și pentru ceilalți oameni din jurul lor îl pot face să fie mai puternic. În cele din urmă, îl poate face să se simtă în siguranță atunci când nu ești în zonă.

Fii sinceră. Ajută-l pe copilul tău să știe de ce îl lași într-un loc nou sau cu oameni noi. Explică-i de ce ai încredere în ei, de ce ai încredere în oamenii care vor avea grijă de el și ce să facă dacă ceva nu se întâmplă bine, toate acestea pot ajuta să îl calmeze.

Ora de culcare este o luptă constantă

Ora de culcare poate fi o perioadă foarte dificilă pentru copii. Chiar și adulții pot fi stresați la culcare.

Visele sunt necunoscute și uneori pot fi înfricoșătoare. Este o lume complet diferită când este întuneric și e liniște în casă.

Perspectiva de a dormi singur poate provoca anxietate. Semnele cu care copilul se confruntă ar putea include reticența de a adormi, refuzul de a merge la culcare sau lacrimile și comportamentul agresiv.

Există lucruri pe care le poți face pentru a-l ajuta pe copilul tău:

  • O rutină relaxantă, previzibilă.
  • Un spațiu liniștitor pentru somn.
  • Discuții de susținere pe parcursul zilei.
  • Jucăria preferată la somn poate să fie un ajutor de nădejde.
  • O tranziție treptată de la un părinte care doarme cu el la dormitul singur.

Consecvența și predictibilitatea sunt cheia pentru anxietatea de la culcare. Cu fiecare rutină de culcare reușită, experiențele pozitive se construiesc, până când într-o zi vei descoperi că copilul tău este gata să se culce liniștit.

Experiențele negative au un impact mare

Potrivit cercetărilor, anxietatea de separare este caracterizată prin „anxietate excesivă și inadecvată din punct de vedere al dezvoltării privind separarea de acasă sau de cei de care individul este atașat”.

Simptomele de anxietate de separare bruscă, simptomele bruște intense sau creșterea intensității în timp pot fi toate indicii. Este posibil ca copiii cu anxietate de separare să fi dezvoltat acest lucru din cauza experiențelor negative.

Dacă este deosebit de dificil pentru copilul tău să se separe de tine, este reticent să plece de acasă sau să experimenteze lucruri noi atunci când este timpul să pleci undeva, o experiență negativă ar putea fi problema.

Este important să urmărești comportamentul copilului atunci când te întorci. Pregătirea lor este importantă, iar urmărirea este la fel de importantă. Vorbește cu copilul despre experiența prin care au trecut, spune-i că dacă în orice moment nu se simte în siguranță, dacă s-a întâmplat ceva supărător sau dacă l-a derutat ceva sau de cineva, ești acolo să-l asculți și să rezolvați împreună problemele.

Ca și în multe alte aspecte ale educației, trebuie să ai mereu deschise liniile de comunicare. Acest lucru poate însemna, de asemenea, oferirea accesului la un terapeut sau un profesionist în care copilul are încredere.

Când ies la iveală detaliile experiențelor negative, este important să iei lucrurile pas cu pas, să modelezi un comportament adecvat ca răspuns și să găsiți împreună o soluție.

Dacă este cazul, o modalitate de a-i reda copilului din nou încrederea este să-l scoți complet din situație. Totuși, „adecvat” este cuvântul de ordine aici, deoarece scoaterea din situație nu este întotdeauna cea mai eficientă soluție.

Copilul a suferit o traumă

Ca părinte, nu poți controla fiecare aspect al vieții copilului. Nu tot ceea ce i se întâmplă este un rezultat al unor sfaturi proaste sau al unor accidente. Uneori, circumstanțele aflate în afara controlului tău pot determina copilul să experimenteze traume.

Deși trauma este, de asemenea, o experiență negativă, este mult diferită de o neînțelegere sau de ceva ce nu i-a plăcut copilului tău. Trauma este mult mai gravă și necesită un sprijin suplimentar. Ca părinte, ești responsabilă să faci tot ce poți pentru a-l proteja, sprijini și iubi.

Copiii care au anxietate de separare spun multe când se agață de o persoană sau de un loc. Pentru că acea persoană sau locul reprezintă siguranță pentru ei. Uneori, ceea ce înseamnă în siguranță pentru ei nu este de fapt ceea ce pare.

Dacă copilul dă semne de anxietate de separare și a suferit traume, poți fi sigură că se agăță de tine pentru că înseamnă că se simte în siguranță cu tine. Ăsta este un lucru bun. Următorul pas este să apelezi la profesioniști pentru a ajuta copilul să treacă peste traumă, să se vindece și să meargă mai departe.

Discută cu pediatrul, terapeutul sau cu alți membri ai familiei în care are încredere a copilului. Formați o echipă care să susțină copilul și familia.

Există multe motive pentru care un copil va avea anxietate de separare. Oamenii și locurile de care se agață ori de câte ori le este frică pot arăta unde se simt în siguranță. Consolidarea și modelarea unui comportament bun, crearea unui mediu sigur previzibil, pregătirea copilului pentru locuri și oameni noi, comunicarea și apelarea la ajutorul profesioniștilor atunci când este necesar, toate vă pot ajuta să treceți cu bine peste asta.

Te-ar mai putea interesa și
Bebeluș plânge când este consultat de medic
Cele mai frecvente frici ale copilului: care sunt și cum le gestionezi
Cele mai frecvente frici ale copilului: care sunt și cum le gestionezi
Un copil care este pictat pe față în dovleac
Frica de Halloween: cum îl poți ajuta pe copil să scape de ea
Frica de Halloween: cum îl poți ajuta pe copil să scape de ea
Fetiță care stă în bancă la școală și zâmbește cu creionul în mână
Cum ajuți copilul să se integreze într-o nouă școală. Sfaturi și recomandări
Cum ajuți copilul să se integreze într-o nouă școală. Sfaturi și recomandări
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Copil își roade unghiile
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Te-ai întrebat vreodată ce face diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii la copii? De multe ori, e greu să le diferențiezi, dar înțelegerea acestora poate face o mare diferență în abordarea corectă și în......
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
6
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Parteneri
Cele mai noi
O fetiță care joacă cărți
8 mai, 09:50
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Carucioare practice: O mamă își plimbă copilul în cărucior.
28 aprilie, 18:58
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Fetiță este încântată de porția de paste cu legume
7 aprilie, 16:22
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Un tată care îi dă mâncare copilului
2 aprilie, 06:53
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Un copil care face teme cu mama sa
1 aprilie, 07:06
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Închide