Caisele pot avea o mulțime de beneficii pentru organism, însă acestea pot fi un pericol de sufocare. Este important să le introduci în alimentația copilului la momentul oportun. Consultă-te cu medicul tău specialist ori de câte ori îți dorești să introduci un aliment nou în alimentația copilului pentru a te asigura că acesta este pregătit pentru diversificarea completă.
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău
Caisele pot fi introduse în alimentația copilului imediat ce acesta începe să consume alimente solide. Diversificarea începe în jurul vârstei de 6 luni, spun specialiștii de la Solidstarts.com.
Fiecare copil se dezvoltă în propriul ritm. Înainte de a începe diversificarea este important să te consulți cu medicul pediatru. Caisele sunt fructele vedetă ale sezonului cald. Spre deosebire de alte fructe cu sâmburi, caisele au o dulceață aparte, echilibrată.
Totodată, aceste fructe au o notă de aciditate. Combinația de arome le face ideale pentru a fi introduse într-o mulțime de rețete delicioase prietenoase pentru cei mici.
Caisele oferă o mulțime de carbohidrați, fibre, potasiu, vitaminele A, B6, C, E și K. Acești nutrienți ajută la furnizarea de energie, dar și la îmbunătățirea sistemului digestiv.
Fiind bogate în apă, caisele pot ajuta la menținerea hidratării organismului copilului tău.
De asemenea, ele pot ajuta la susținerea sănătății pielii, a echilibrului electrolitic, a vederii, dar și a proceselor metabolice.
Caisele și alte fructe cu sâmburi pot fi utile pentru copiii care se confruntă cu constipația deoarece au un conținut bogat de fibre, spun nutriționiștii pentru Parents.com.
Caisele pot reprezenta un pericol de sufocare
Caisele conțin în interior un sâmbure tare și, mai ales când nu sunt coapte, acestea sunt alunecoase și ferme. Aceste caracteristici pot crește riscul de sufocare.
Pentru a reduce riscul de sufocare este important să servești caisele într-un mod cât mai adecvat vârstei celui mic. Caisele uscate nu ar trebui oferite copiilor.
Caisele uscate sunt mult mai greu de mestecat, sunt mai tari și pot reprezenta un pericol real de sufocare. Pentru copiii care au mai mult de șase luni poți să servești caisele tăiate în jumătăți, cu coajă.
Fructul trebuie să fie suficient de moale încât să se poată transforma rapid într-un piure. De altfel, poți pasa caisele la începutul diversificării pentru a le introduce în dieta copilului.
Dacă alegi să-i servești copilului un piure de caise, atunci îndepărtează coaja acestora. În caz contrar, specialiștii de la Solidstarts.com recomandă să păstrezi coaja caiselor.
Aceste fructe sunt destuld e alunecoase, iar coaja îl poate ajuta pe cel mic să le prindă mai bine în mânuțe. Caisele ar trebui servite cu mare atenție copiilor până la vârsta de 12 luni.
Copiii trebuie supravegheați ori de câte ori primesc aceste bucăți mici pentru a te asigura că nu există niciun pericol real pentru aceștia. Chiar dacă caisele pot reprezenta un pericol de sufocare, acestea nu sunt un alergen comun.
Dacă copilul are un istoric de reacții adverse la alte fructe cu sâmburi, atunci poți să urmărești cum reacționează atunci când îi oferi caisel.
Persoanele care sunt alergice la migdale și alte fructe din familia Rosaceae (măr, pere, cireșe, nectarine, piersici, sau care au sindrom de alergie orală pot fi, de asemenea, sensibile la caise.
Caisele sunt ușor acide și pot provoca o mică reacție în jurul buzelor celui mic. Este important să le introduci treptat și să urmărești cu atenție reacția organismului copilului tău.