Calculator de sarcină Sarcina pe săptămâni

Sarcină

Bebeluși

Copii

Familie

Sănătate

Noutăți Cele mai recente DePărinți

Cele mai frecvente probleme în alăptare: sfaturi și soluții

Unii bebeluși se atașează bine la sân de la început, dar situația nu este perfectă pentru toată lumea. Multe mame și bebeluși au nevoie de timp pentru a învăța cum să profite din plin de această perioadă a alăptării. Din păcate, există situații deloc neplăcute, așa că am făcut o listă cu cele mai frecvente probleme în alăptare.

Multe mame și bebeluși au nevoie de timp pentru a învăța cum să profite din plin de această perioadă a alăptării / Shutterstock

În prima săptămână după nașterea copilului, s-ar putea să te confruntați cu unele lupte care pot interfera cu alăptarea. Dar, chiar și odată ce alăptarea este stabilită și merge bine, problemele pot apărea în continuare. Problemele legate de alăptare pot fi dureroase și supărătoare pentru o proaspătă mamă și pot determina copilul să devină agitat și frustrat.

Cele mai frecvente probleme în alăptare

Poate fi înfricoșător să te confrunți cu o problemă pe care nu știi cum să o rezolvi, așa că uneori aceste probleme neașteptate duc la înțărcarea timpurie. Dar, învățând și înțelegând aceste probleme comune ale alăptării, vei fi mai pregătită să le rezolvi și să le rezolvi cu succes.

De la etapa nou-născutului până la înțărcare, iată câteva dintre cele mai frecvente probleme în alăptare pe care le poți întâmpina, împreună cu soluțiile care să te ajute să le fac față.

Dacă ai probleme cu alăptarea, este important să ceri ajutor cât mai curând posibil de la medic sau un consultant în alăptare. În acest fel, problemele precum durerile de sfârc sau angorjarea sânilor pot fi rezolvate din timp.

Iată câteva dintre problemele pe care le au uneori mamele care alăptează, plus sfaturi despre cum să le rezolvi.

Reclamă

Sfârcuri dureroase sau crăpate

Sfârcurile dureroase apar de obicei din cauza că bebelușul nu este bine poziționat și atașat de sân. Dacă nu se găsește o soluție, din păcate durerea sau disconfortul pot crește, așa că este important să obții ajutor cât mai curând posibil de la medic sau specialistul în alăptare.

  • Asigură-te că bebelușul se prinde corect.
  • Încercă o poziție diferită de alăptare și schimbă poziția la fiecare alăptare.
  • Detașează gura bebelușului cu degetul, înainte de a scoate copilul de la sân.
  • Oferă-i hrăniri scurte și frecvente.
  • Începe să alăptezi la sânul care este cel mai puțin dureros.
  • Aplică comprese calde și umede pe mameloane.
  • Aplică laptele matern proaspăt extras pe mameloane pentru a le ajuta să se vindece.
  • Dacă sfarcurile nu prezintă semne de îmbunătățire în câteva zile, anunță medicul. Orice deschidere a pielii poate permite unei infecții să pătrundă în corp și asta poate înrăutăți situația.

Nu este suficient lapte matern

Când începi să alăptezi, este posibil să îți faci griji că copilul nu primește suficient lapte. Poate dura puțin înainte să te simți sigură că bebelușul tău primește ceea ce are nevoie.

Reclamă

E important să-i oferi copilului ambii sâni la fiecare alaptare. De asemenea, alternarea cu care sân începi hrănirea va ajuta la stimularea aportului de lapte. Specialiștii recomandă ca atunci când se face alăptarea, contactul dintre mamă și copil să fie piele pe piele.

Angorjarea sânilor

Angorjarea sânilor apare atunci când sânii tăi sunt prea plini de lapte. Se pot simți duri, tari și sunt dureroși la atingere.

Angorjarea se poate întâmpla în primele zile, când tu și copilul tău încă vă obișnuiți cu alăptarea. Poate dura câteva zile pentru ca furnizarea de lapte să se potrivească cu nevoile bebelușului.

De asemenea, angorjarea poate să apară și atunci când bebelușul crește și nu se hrănește atât de des, poate atunci când începe diversificarea și se hrănește și cu alimente solide.

  • Alăptează foarte des, de cel puțin 8 - 12 ori pe zi.
  • O fixare bună și o poziționare corectă pot ajuta copilul să se alăpteze mai eficient și să scoată mai mult lapte.
  • Dacă copilul nu se alăptează bine sau încă încă simți sânii plini după alăptare, utilizează o pompă de sân pentru a elimina mai mult lapte matern și pentru a calma durerea și presiunea.
  • Scoate puțin lapte matern înainte de a începe să alăptezi pentru a înmuia țesutul mamar și pentru a-l ajuta pe cel mic să se prindă mai ușor. Îndepărtarea laptelui matern ajută, de asemenea, la eliberarea unei părți a presiunii, astfel încât fluxul de lapte din sâni nu va fi prea puternic pentru cel mic.
  • Alternează comprese calde și reci pentru a ajuta la ameliorarea durerii. Poți folosi și frunze de varză curate, reci, în locul unei comprese.
  • Masează ușor sânii.
  • Lasă apa caldă să curgă peste sâni la duș.

Bebelușul nu se atașează corect

Alăptarea este o abilitate pe care tu și copilul tău trebuie să o învățați împreună. S-ar putea să aveți nevoie amândoi ceva timp pentru a înțelege tot procesul.

Dacă alăptarea e dureroasă sau copilul nu pare să fie mulțumit după alăptare, este posibil să nu se prindă corect de sân.

Descoperă și cum poți să culci bebelușul în siguranță.

Prea mult lapte matern

Ocazional, femeile fac prea mult lapte matern și bebelușii lor se luptă să facă față. Cel mai bine este să te adresezi medicului sau specialistului în alăptare și să le ceri să urmărească o sesiune de alăptat. În acest fel ei pot vedea ce se întâmplă și e posibil să-și dea seama de ce se întâmplă acest lucru. De asemenea, îți pot arăta diferite poziții pentru a ajuta copilul să facă față cantităților mari de lapte.

Alăptarea și aftele

Infecțiile cu afte pot apărea uneori când sfârcurile tale devin crăpate sau deteriorate. Aceasta înseamnă că ciuperca care provoacă afte poate pătrunde în mamelon sau sân. Dacă bănuiești că tu sau copilul aveți o infecție cu afte, consultați medicul specialist.

Blocarea canalelor

Dacă angorjarea sânilor continuă, acest lucru poate duce la blocarea canalului de lapte. Este posibil să simți un nod mic și sensibil în sân.

Alăptarea frecventă de la sânul afectat poate ajuta la deblocare. Dacă este posibil, poziționează copilul cu bărbia îndreptată spre nodul, astfel încât să se poată hrăni din acea parte a sânului.

Mastită

Mastita (inflamația sânului) apare atunci când un canal de lapte blocat nu este eliberat. Sânul se va simți fierbinte și dureros și te poate face să te simți foarte rău cu simptome asemănătoare gripei. Este important să continui alăptarea. Începe alăptarea cu sânul sensibil pentru că te poate ajuta să treci mai ușor peste inflamație.

Dacă nu te simți mai bine în 12-24 de ore sau dacă ai stări din ce în ce mai grave, contactează medicul de familie sau serviciul de urgență, deoarece este posibil să ai nevoie de antibiotice.

Abcesul mamar

Dacă mastita nu este tratată, sau dacă nu răspunde la tratament, ea poate duce la un abces mamar, care implică o operație pentru drenarea inflamației.

Alăptarea si frenul lingual

La unii bebeluși, banda de piele care atașează limba de podeaua gurii (frenulum) este mai scurtă decât de obicei. Aceasta este cunoscută sub numele de fren lingual.

Unii bebeluși care au fren lingual nu par să fie deranjați de acesta. În alte situații, acesta poate opri mișcarea liberă a limbii, ceea ce le poate îngreuna alăptarea. Vestea bună este că frenul lingual este ușor de tratat.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Ce este perla de lapte: de ce apare și ce poți face pentru a remedia situația
Ce este perla de lapte: de ce apare și ce poți face pentru a remedia situația
5 trucuri pentru ameliorarea durerii în alăptare
5 trucuri pentru ameliorarea durerii în alăptare
Frenul lingual: ce este și cum influențează alăptarea
Frenul lingual: ce este și cum influențează alăptarea
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Copiii se pot confrunta cu constipație din mai multe motive. Din fericire, doar câteva modificări în dietă și în stilul de viață pot ajuta la tratarea și prevenirea acestei probleme comune. Cum să eviți constipația la copii.......
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
2
Cele mai populare nume de bebeluși în 2025. Ce alegeri pot face părinții pentru copiii din generația Beta
Poate fi dificil să alegi numele potrivit pentru copilul pe care îl aștepți. Unii părinți se pot inspira din alegerile populare din ultimii ani. Generația Alpha se referă la bebelușii născuți între 2010 și 2024, dar, de la începutul......
Cele mai populare nume de bebeluși în 2025. Ce alegeri pot face părinții pentru copiii din generația Beta
3
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
5
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Mononucleoza infecțioasă este cauzată de virusul Epstein-Barr. Majoritatea copiilor sunt expuși la el la un moment dat în copilărie, mai ales cei care sunt în colectivitate. Sugarii și copiii mici infectați cu EBV au de obicei simptome......
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Cele mai noi
20 noiembrie, 07:38
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 – 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 – 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
19 noiembrie, 08:37
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
19 noiembrie, 06:04
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
18 noiembrie, 07:36
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
18 noiembrie, 06:09
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
17 noiembrie, 08:11
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii