Ideea de găti nu trebuie să reprezinte un stres. Mizează pe ingrediente sănătoase, care să le aducă bebeluților aportul de vitamine și minerale necesare. În plus, ai nevoie de rețete care se pregătesc rapid, ca să fii gata la timp, mai ales că nu știi când foamea îl va face pe cel mic să devină agitat.
Iată 5 rețete baby friendly absolut delicioase
Începe cu ingrediente cu potențial scăzut alergen. Apoi, pe măsură ce mai crește, introdu și pe cele cu un potențial mare. Printre acestea se numără peștele, grâul, ouăle, lactatele, soia și alunele. De asemenea, și anumite fructe, precum căpșunile, kiwi sau zmeura, trebuie consumate cu precauție.Când introduci un aliment cu potețial alergen, regula este să îl oferi bebelușului trei sau cinci zile consecutiv, înainte de a adăuga ceva nou, recomandă babycenter.com. În acest mod, îți va fi ușor să depistezi o reacție alergică și vei ști clar ce aliment este „vinovat“.
Legume cu ierburi aromatice
O mâncare plină de culoare, care este perfectă pentru copiii ce exersează mâncatul cu lingura și furculița. Sunt multe rețete baby friendly, dar trebui să o găsești pe cea potrivită vârstei. Pe aceasta o poți folosi după vârsta de opt luni, conform wholesomebabyfoodguide.com.
Ingrediente
- 455 gr morcovi
- 455 gr păstârnac
- 3 cartofi dulci medii
- ¼ cană de apă
- 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
- ½ linguriță de rozmarin uscat
- ½ linguriță de oregano uscat
- ½ linguriță de cimbru uscat
- ½ linguriță de piper măcinat
Mod de preparare
Spală bine toate legumele. Curăță și taie uniform morcovii, păstârnacul și cartofii. Pune-le pe toate într-o cratiță cu apă și ulei și pune-le la fiert. Adaugă rozmarinul, oregano, cimbrul și piperul. Amestecă toate ingredientele și lasă-le să fiarbă timp de 4-5 ore, la foc lent. Mai amestecă-le după prima oră. Când vezi că sunt bine fierte, poți scoate legumele și să le lași la răcit. După răcire, le poți face piure sau le poți zdrobi parțial.
Iaurt cu piure de fructe
După ce te asiguri că iaurtul și fructele de pădure nu prezintă un pericol de alergie pentru copil, poți să îi pregătești un desert delicios, pe care îl va savura cu plăcere. În plus, este o alternativă sănătoasă la iaurturile cu fructe din comerț, care au adaos de zahar. Poți folosi rețeta în perioada 6-8 luni, spune babycenter.com.
Ingrediente
- 1 cană de afine proaspete sau congelate
- 1 cană de zmeură proaspătă sau congelată
- 1 iaurt grecesc
Mod de preparare
Pune afinele cu zmeura într-un blender și amestecă-le până devin piure. Apoi, strecoară piureul printr-o sită fină. Pune o cratiță la fier și fierbe piureul de fructe aproximativ 5 minute. Apoi, pune-l într-un bol și lasă-l să se răcească complet. Ai în vedere faptul că rezistă la frigider trei zile. Când este gata de servit, pune-l peste iaurtul grecesc.
Risotto cu sparanghel
În acest caz, poți servi orezul ca atare sau îl poți face piure, pentru o avea o textură mai fină. Totul ține de preferințele copilului. Este o rețetă dedicată copiilor începând cu 8 luni, preluată de pe babycenter.com.
Ingrediente
- 8 bucăți sparanghel, cu capetele dure tăiate
- ½ cană orez risotto
- 1 ½ cană de apă sau bulion de legume cu conținut scăzut de sare
- 1 ½ linguriță de unt nesărat
Mod de preparare
După ce ai spălat bine sparanghelul, taie-l în bucăți de 2,5 cm. Pune pe foc o cratiță cu apă la fiert și, când clocoțește, adaugă sparanghelul într-un coș special și așează-l deasupra. Lasă-l să fiarbă la aburi, deasupra cratiței, pentru 5 minute. Oprește focul, scoate sparanghelul și păstrează lichidul. După ce s-a răcit puțin, îl poți face piure la blender. Dacă vrei să subțiezi textura piureului de sparanghel, poți adăuga puțină apă în care acesta a fost fiert.
Într-o cartiță mică, amestecă orezul cu apa sau bulionul de legume și fierbe-l la foc mic până când devine moale și cremos. Ai nevoie de aproximativ 20 de minute. După ce l-ai luat de pe foc, mai lasă-l deoparte, acoperit, încă 10 minute. Apoi, îl poți folosi ca atare sau sub formă de piure.
La final, amestecă piureul de spanac cu orezul și adaugă și untul. Lasă-l să se răcească la o temperatură optimă și apoi îl poți servi.
Porridge de legume
Bogat în proteine, porridge-ul este o opțiune alimentară de luat în calcul. Pentru diversitate, poți apela la mai multe tipuri de cereale. Îl poți folosi când bebelușul are între 6-8 luni, spune thebump.com (rețetă apărută în ediția a treia a cărții Super Baby Food).
Ingrediente
- 1/3 cană de orez brun (poți folosi și mei sau fulgi de ovăz)
- 1/8 cană linte uscată
- 2 căni de apă
- lapte pentru consitență
Mod de preparare
Fierbe apa, apoi macină în blender orezul brun și lintea până obții o pudră fină. Presară în apă pulberea obținută și amestecă cu un tel. Redu focul și lasă totul la gătit timp de 10 minute, amestecând des, ca să nu se lipească. Poți regla consistența cu ajutorul laptelui. După ce se răcește îl poți oferi copilului.
Pui cu piure de legume
După ce ai introdus carnea, poți să testezi și această rețetă ușor de preparat. Este ideală pentru că o poți combina cu piure de dovleac, dar și cu altele, din diferite legume, spune babycenter.com.
Ingrediente
- o bucată mică de piept de pui dezosat, fără pieliță, tăiat în bucăteșe mici
- câteva bucăți de legume preferate
Mod de preparare
Pune 3 linguri de apă într-o tigaie mică și pune-o la foc mediu. Adaugă carnea și las-o să fiarbă până nu mai este roz. Când este complet gătită, o poți lua de pe foc și trebuie să o lași să se răcească puțin. Între timp, fierbe legumele și, apoi, le poți servi alături de carne, sub formă de bucăți sau piure.