Salturile mentale ale copilului reprezintă perioadele de dezvoltare cognitivă intense, în care bebelușul dobândește noi abilități și înțelegeri despre lume. Acestea sunt adesea precedate de zile în care bebelușul poate fi mai iritat, agitat sau poate dormi mai mult decât de obicei. Sau dimpotrivă, poate să doarmă foarte rău(regresia somnului) și să plângă extrem de mult.
Potrivit celor de la thewonderweeks.com, bebelușul va experimenta 10 salturi mentale în primele 20 de luni de viață. Așa se explică și faptul că în primul an de viață, bebelușul se dezvoltă extraordinar de mult, atât fizic, cât și mental. Creierul lui este atât de ocupat să învețe noi abilități, să preia mai multe informații și să facă dezvoltări mentale majore, încât este aproape imposibil să nu se vadă.
Salturile mentale ale copilului în primul an de viață
În primul an de viață, bebelușul va trece prin 8 astfel de salturi mentale. E important să știi cam în ce perioadă apar acestea, astfel încât să nu te surprindă prea tare.
Saltul 1: de la 4 săptămâni
În jurul vârstei de 4 săptămâni, bebelușul experimentează o maturizare rapidă a metabolismului, sistemului digestiv și a simțurilor. El devine mai interesat de ce se întâmplă în jurul lui și poate vedea pe o distanță ceva mai mare. De asemenea, el va reacționa mai bine la vocea și atingerea ta. Tot acum, s-ar putea să plângă ceva mai mult și să fie mai vocal.
Saltul 2: de la 7 săptămâni
În acest moment, bebelușul devine mai conștient de mediul în care se află. El începe să distingă persoanele și își descoperă mâinile. Chiar dacă încă nu le controlează suficient de bine, el le privește, le analizează și le duce la gură.
Saltul 3: de la 11 săptămâni
În jurul vârstei de 11 săptămâni, bebelușul este din ce în ce mai prezent. Interacționează cu tine și cu ceilalți membri ai familiei și chiar se joacă. Tot acum, mișcările lui sunt mai puțin sacadate și își descoperă și vocea. Este momentul când sunetele, mișcările, culorile devin principalele puncte de interes și începe joaca de-a avionul. Este extaziat când îl faci să zboare în brațele tale prin cameră ca un avion. Acum începe să se miște mai mult și să se întoarcă de pe o parte pe alta.
Saltul 4: de la 14 săptămâni
Acum bebelușul are toate simțurile dezvoltate. El poate să vadă, să audă, să guste, să miroasă și să își creeze el propriile evenimente. Începe să aplaude, să apuce lucrurile cu mâna, și chiar să țipe pentru a-ți vedea reacția. De asemenea, se bucură când aude un bătut din palme și chiar le emită, și îi place jocul cuc-bau.
Saltul 5: de la 22 săptămâni
La aproape șase luni, bebelușul intră în lumea "relațiilor". Cum se raportează unul la celălalt? Acest lucru implică și lucruri simple, cum ar fi recunoașterea distanței dintre oameni și obiecte, precum și locul pe care îl au lucrurile unele față de altele: un cub într-o cutie de cuburi, în spatele, deasupra sau dedesubt, de exemplu. De asemenea, va experimenta și anxietatea de separare. El va începe să plângă dacă pleci dintr-o dată de lângă el. Acest lucru este complet normal. Copilul tău înțelege acum că distanța dintre voi crește.
Saltul 6: săptămâna 33
Această perioadă este denumită și perioada categoriilor. Copilul învață să imite sunetele animalelor, să facă pa-pa cu mâna, dar și să petreacă mult timp în aer liber. Este foarte curios și foarte dornic să descopere lumea.
Saltul 7: săptămâna 41
În această perioadă bebelușul va vrea să fie mai independent. Așa că va apuca el singur lingura și va încerca să se hrănească. Evident că nu îi va ieși, însă ar trebui să-l lași să experimenteze. Tot acum, el va vrea să interacționeze mai mult și cu alte persoane și va căuta compania copiilor mai mari.
Saltul 8: săptămâna 50
În acest moment, copilul va fi pe deplin conștient de toți pașii unei acțiuni. Astfel, el va ști că o farfurie murdară pusă în chiuvetă trebuie spălată. Îi va face mare plăcere să se joace în apa cu spumă. De asemenea, este atras de toate acțiunile care au legătură cu treburile casnice.