Carnea este un aliment foarte hrănitor. Ea conține nutrienți precum fier, zinc și vitaminele B, dar și proteine. Însă, nu toți copiii apreciază gustul sau textura cărnii. Spre exemplu, anumite tipuri de carne, cum ar fi friptura de vită sau carnea de porc, pot fi respinse de către micuți din cauza dificultății de a mesteca. Dar dacă situați persistă, și copilul refuză carnea pentru o perioadă mai lungă de timp, există câteva modalități prin care-l poți ajuta să o redescopere.
De ce copilul refuză carnea
Primul pas pentru a gestiona situația este acela de a înțelege care este motivul pentru care copilul refuză carnea. De obicei cauzele sunt diferite de la copil la copil, însă în mare parte se deosebesc următoarele:
- pur și simplu nu-i place gustul sau textura cărnii
- asociază carnea cu o experiență neplăcută sau cu o boală.
- întâmpină dificultăți în mestecarea ei
- este influențat de alți oameni cu care își petrece timpul
- iar în cazul copiilor mai mari, poate fi vorba și de o problemă etică, legată de drepturile animalelor.
Ce poți face dacă al tău copil refuză carnea
Există două scenarii posibile. Unul în care micuțul refuză doar un anumit tip de carne, iar altul în care refuză orice tip de carne.
În primul caz, lucrurile sunt ceva mai ușor de gestionat, deoarece poți compensa cu alte tipuri de carne. Spre exemplu, dacă refuză carnea de pui, îi poți oferi de vită sau pește.
În cel de-al doilea caz, lucrurile sunt ceva mai dificil de gestionat, tocmai pentru că refuză orice tip de carne. Însă, nu imposibil. Iată câteva strategii cu care poți reuși să-l faci pe copil să mănânce carne.
Nu-l forța
Nu forța copilul să mănânce carne. Discuțiile și certurile la masă pot duce la o relație nesănătoasă cu mâncarea. În schimb, îi poți oferi alternative sănătoase și îi poți da voie să decidă ce vrea el să mănânce.
Încearcă rețete noi
Implică-l pe copil în pregătirea meselor și încearcă împreună cu el rețete noi și interesante care nu conțin carne. Acest lucru poate face experiența mai plăcută și îl poate încuraja să fie mai deschis în a încerca alimente noi.
Fii un exemplu pentru el
Copiii învață prin imitație, iar un exemplu pozitiv poate face o mare diferență. Așadar, mănâncă tu și exprimă-ți plăcerea de a mânca. Poate nu va fi influențat din prima încercare. Însă, repetiția este mama învățături, și este valabil inclusiv în acest caz.
Vorbește cu un specialist
În cazul în care analizele de sânge sunt îngrijorătoare sau copilul este mult prea slab, atunci e indicat să vorbești cu medicul pediatru și să stabiliși un plan de alimentație corect.
Cum îi asiguri nutrienții necesari în cazul în care copilul refuză carnea
Dacă nici după ce ai aplicat strategiile de mai sus copilul nu vrea să mănânce carne, atunci e important să-i asiguri nutrienții necesari din alte surse.
Surse alternative de proteine
Include în dieta copilului surse de proteine non-animale, cum ar fi leguminoasele (fasole, linte, năut), tofu, quinoa și nucile. Produsele lactate și ouăle pot fi, de asemenea, surse excelente de proteine.
Fier și zinc
Fierul din carne este mai ușor de absorbit decât cel din surse vegetale. Pentru a suplini lipsa acestuia, include alimente bogate în fier non-hem, cum ar fi spanacul, lintea, semințele de dovleac și cerealele fortificate. Pentru a îmbunătăți absorbția fierului, combină aceste alimente cu surse de vitamina C, cum ar fi citricele, ardeiul roșu și căpșunile. Zincul poate fi obținut din nuci, semințe, leguminoase și produse lactate.
Vitamina B12
Aceasta vitamină se găsește în principal în produsele de origine animală. Însă, există și alimente fortificate cu vitamina B12 precum cerealele.
Acizi grași omega-3
Semințele de in, chia și nucile sunt surse excelente de acizi grași omega-3, esențiali pentru dezvoltarea creierului și sănătatea generală.