Chiar dacă locul din burtică s-a micșorat destul de mult, bebelușul trebuie să își continue mișcările în același ritm. Asta înseamnă că trebuie să fie 10 în decursul a două ore. Poți să încerci să îl trezești bând puțină apă rece sau mișcându-te, iar dacă observi că s-a produs o schimbare neobișnuită, vorbește cu medicul.
În câte luni ești însărcinată
În acest moment ești în luna 9 de sarcină. Luna 9 de sarcină (cuprinde săptămânile 36-40 de sarcină) face parte din trimestrul 3 de sarcină (cuprinde lunile 7-9 de sarcină). Sarcina durează aproximativ 280 de zile, adică 40 de săptămâni și 3 trimestre.
Cum se dezvoltă bebelușul în săptămâna 39 de sarcină
Acum bebelușul este destul de mare și pregătit de naștere. Ar trebui să aibă peste 3 kg (de obicei, băieții au o greutate mai mare decât fetele) și aproximativ 50 cm (cam de mărimea unui pepene roșu). În plus, creierul bebelușului continuă să se dezvolte pentru a face față stimulilor externi.
Conform babylist.com, pielea bebelușul formează noi celule pentru a le înlocui pe cele vechi. Acestea îl vor ajuta să își regleze temperatura corpului după naștere.
Curând îi vei putea simți strângerea fermă pe care a tot exersat-o în burtică cu cordonul ombilical. Mai mult, bebelușul își poate întoarce capul și va putea să îți vadă fața de îndată ce se va naște, spune babycenter.com. Pentru început, poate vedea la o distanță de 15-25 cm.
Ce vei simți în săptămâna 39 de sarcină
Și în această săptămână trebuie să mergi la medic pentru a verifica dacă cervixul a început să se înmoaie, subțieze și dilate. Totuși, cu toate aceste informații, nu se poate prezice data exactă a începerii travaliului. La unele femei se poate întâmpla rapid, în timp ce altele au mai mult de așteptat.
Verifică cu atenție scurgerile vaginale pentru a nu le confunda cu cele ale lichidului amniotic. Lichidul amniotic este mai subțire și apos și poate fi confundat cu scurgere de urină. Dacă nu ești foarte sigură, cel mai bine ar fi să iei legătura cu medicul. În cazul în care se întâmplă să curgă lichid amniotic și contracțiile nu apar, nașterea trebuie indusă pentru că, din acel moment, tu și copilul sunteți expuși riscului de infecție.
Durerile pelvine pot fi destul de dese și este normal să apară din moment ce porți un copil de mărimea unui pepene. Încearcă să limitezi activitățile solicitante precum ridicatul diferitelor greutăți, statul prea mult în picioare sau exercițiile fizice intense. Odihnește-te mai mult și acceptă ajutorul celorlalți membri ai familiei.
În orice moment e posibil să pierzi dopul gelatinos. După ce se întâmplă asta, e posibil să sângerezi și asta se numește „bloody shoow“ (adică, spectacol sângeros). Este important să anunți medicul pentru că este semn că vei naște curând.
Ce să bifezi în săptămâna 39 de sarcină
E bine să rămâi în formă și în aceasta săptămână. Ca să te simți cât mai bine și să alungi stresul, ieși la o plimbare scurtă în parc, mergi să înoți sau fă întinderi. Nu uita să îți iei cele mai comode încălțări, care să te ajute să ai stabilitate.
Cumpără-ți câteva lucruri care te vor ajuta după naștere. Printre acestea se numără crema și tampoanele pentru sâni (te vor ajuta să nu-ți pătezi hainele), tampoane de mari dimensiuni pentru sângerarea de după naștere (lohiile), lenjerie intimă postpartum, dar și sutiene pentru alăptare și câteva rochii tip capod.
Pentru că vei petrece o perioadă mai mare în casă, fă-ți un stoc de cărți și reviste. Comandă-le de pe acum ca să ajungă în timp. În plus, nu uita nici de muzică bună sau de niște podcast-uri interesante.