În săptămâna 21 de sarcină ai putea să te gândești să colaborezi cu o doula. Doula este un trainer pregătit pentru a oferi suport emoțional, fizic și informativ femeii care urmează să nască. Îi este alături pe tot parcursul acestui proces.
În câte luni ești însărcinată
În acest moment ești în luna 5 de sarcină. Luna 5 de sarcină (cuprinde săptămânile 18-22 de sarcină) face parte din trimestrul 2 de sarcină (cuprinde lunile 4-6 de sarcină). Sarcina durează aproximativ 280 de zile, adică 40 de săptămâni și 3 trimestre.
Cum se dezvoltă bebelușul în săptămâna 21 de sarcină
Acum, bebelușul are aproximativ 27,4 cm și este de dimensiunea unui morcov. A venit momentul ca acesta să înceapă să-și separe pleoapele, spune verywellfamily.com. Pielea lui încă va părea roșie din cauza vaselor de sânge destul de vizibile.
Dacă până în acest moment ficatul bebelușului producea majoritatea celulelor roșii, de acum, măduva osoasă va începe să preia această funcție.
Pentru că bebelușului i s-au dezvoltat papilele gustative, poate simți puțin din ceea ce mănânci, în timp ce înghite lichid amniotic. Specialiștii spun că diversitatea alimentelor pe care le consumi în timpul sarcinii îl va face pe bebeluș să facă alegeri care se aseamănă cu gusturile testate în viața uterină.
Ce vei simți în săptămâna 21 de sarcină
În această perioadă poți să dezvolți vergeturi pe zona burții, sânilor, fundului sau coapselor. Ca să previi apariția lor, ar trebui să te hidratezi foarte bine. În plus, folosește creme speciale pentru femei gravide, dimineața și seara. În cazul în care au apărut, le poți estompa după naștere. Poți apela la aparate speciale, pe care le găsești în clinicile de înfrumusețare.
Pentru că uterul a crescut și apasă pe venele picioarelor ești predispusă la varice. În plus, nivelul crescut de progesteron agravează și el situația. Pentru a preveni apariția varicelor trebuie să faci mișcare zilnic, să nu stai foarte mult pe scaun și mai ales picior peste picior. Când stai în pat, încearcă să stai cu picioarele puțin mai ridicate decât restul corpului.
Din păcate, te poți confrunta în continuare cu gingii inflamate, care pot sângera atunci când te speli pe dinți. Păstrează cu stricteze igiena de bază, spălându-te de două ori pe zi și folosește ața dentară. În plus, mergi periodic la stomatolog pentru a te asigura ca e totul în regulă.
Conform babycenter.com, contracțiile Braxton Hicks (contracțiile de pregătire) pot să-și facă apariția în această săptămână. Acestea sunt mai rare, neregulate și nedureroase, față de cele care preced nașterea. Ele pot apărea la sfârșitul zilei, dacă nu te-ai hidratat bine, ai vezica plină sau dacă ai stat mai mult în picioare. Dacă devin regulate și sunt foarte dureroase, este recomandat să discuți cu medicul.
Ce să bifezi în săptămâna 21 de sarcină
Este bine să eviți activitățile riscante, mai ales că te poți dezechilibra ușor. Se întâmplă asta din cauza schimbării centrului de echilibru. În acest context, este bine să te ferești să faci călărie, să mergi cu patinele cu rotile, bicicleta, schiurile sau snowboard-ul.
Hormonii de sarcină fac ca părul să crească mai repede și nu doar în cap, ci și pe restul corpului. În această perioadă este bine să eviți anumite metode de îndepărtarea părului nedorit, precum laserul sau cremele de epilat. Va trebui să nu le testezi acum, pentru că nu sunt făcute suficient de multe studii legate de acest subiect, recomandă whattoexpect.com. În schimb, poți apela în siguranța la o lamă de ras sau la ceară.
Încearcă să gestionezi stresul cât mai bine, pentru că poate conduce la naștere prematură, preeclamsie și o greutate mică la naștere a bebelușului. Încearcă să petreci timp de calitate în aer liber, odihnește-te suficient, citește sau fă yoga pentru gravide. Dacă vezi că nimic nu funcționează, apelează la un specialist.