Pentru că burtica va crește cu fiecare săptămână, este foarte posibil să te confrunți cu neplăcutele vergeturi. Ele își pot face prezența și pe sâni și coapse, nu doar pe abdomen. Poți încerca să previi apariția lor folosind produse de hidratare dedicate femeilor însărcinate, dar și uleiuri naturale, presate la rece (ulei de argan, migdale, cocos sau nuci de macadamia). Atunci când încerci pentru prima dată un anumit ulei, testează-l pe o porțiune mică de la încheietura mâinii, ca să fii sigură că nu faci alergie.
În câte luni ești însărcinată
În acest moment ești la finalul lunii 4 de sarcină. Luna 4 de sarcină (cuprinde săptămânile 14-17 de sarcină) face parte din trimestrul 2 de sarcină (cuprinde lunile 4-6 de sarcină). Sarcina durează aproximativ 280 de zile, adică 40 de săptămâni și 3 trimestre.
Cum se dezvoltă bebelușul în săptămâna 17 de sarcină
Cu o lungime de aproximativ 21 cm (având mărimea unui nap), scheletul bebelușului tău începe să se schimbe, de la cartilaj moale, la os, spune babycenter.com. Este important să te asiguri că ai suficient calciu. Îl poți procura din produse lactate (nu uita să fie pasteurizate), dar și din vitaminele care susțin sarcina.
Săptămâna aceasta bebelușul începe să acumuleze grăsime și va face asta asta până la sfârșitul sarcinii. În plus, toate straturile pielii se vor definitiva până săptămâna următoare. Mai mult, glandele sudoripare încep să funcționeze și, ca să fie pregătit de alăptare, bebelușul exersează de zor suptul și înghițitul.
Ce vei simți în săptămâna 17 de sarcină
Este posibil să te simți amețită în continuare. Asta din cauza schimbărilor care au loc la nivel cardiovascular și a faptului că uterul în creștere apasă pe vasele de sânge, spune healthline.com. De asemenea, statul pe spate te-ar putea face să amețești. Pentru a te simți mai bine, ai putea să îți schimbi poziția.
Ai putea experimenta și încețoșarea privirii și senzația de ochi uscați, spune webmd.com. Dacă încețoșarea privirii devine deranjantă (faptul că reții lichide ar putea acționa asupra corneei), s-ar putea să ai nevoie de ochelari. Problema ochilor uscați o poți rezolva cu lacrimi artificiale, dar trebuie să vorbești cu medicul înainte de a le folosi.
Pe toată perioada sarcinii te poți confrunta cu constipația din cauza schimbărilor hormonale. Ar putea să apară și pentru că folosești suplimentele de vitamine care conțin mai mult fier. Pe lângă o dietă bogată în fibre și multe lichide, ai putea discuta cu ginecologul despre schimbarea vitaminelor.
Ce să bifezi în săptămâna 17 de sarcină
Vorbește deja cu medicul pentru a stabili data la care vei face morfologia de trimestrul 2. Aceasta trebuie făcută între săptămânile 19-22 ale sarcinii, recomandă www.babylist.com.
Încearcă să îți protejezi tenul cu o cremă cu factor de protecție cât mai ridicat (minim 30 ar fi ideal). În perioada sarcinii s-ar putea să ți se pigmenteze pielea. Este vorba despre o afecțiune a pielii care se numește melasmă, dar stai fără grijă, nu îți va afecta bebelușul și se estompează sau dispare complet după sarcină, spune healthline.com.
Nu renunța la centrura de siguranță pe timpul sarcinii. Fixeaz-o astfel încât să nu te preseze pe burtă. Practic, trebuie să poziționezi benzile centurii între sâni și partea inferioară a abdomenului, sugerează babycenter.com. În cazul unui accident, oricât de minor, contactează-ți medicul.