Dacă nu te-ai gândit la un nume, este un moment bun să începi căutările. De asemenea, e un moment bun să organizezi un Baby Shower, pentru a celebra venirea pe lume a bebelușului.
În câte luni ești însărcinată
În acest moment ești în luna 6 de sarcină. Luna 6 de sarcină (cuprinde săptămânile 23-27 de sarcină) face parte din trimestrul 2 de sarcină (cuprinde lunile 4-6 de sarcină). Sarcina durează aproximativ 280 de zile, adică 40 de săptămâni și 3 trimestre.
Cum se dezvoltă bebelușul în săptămâna 23 de sarcină
Bebelușul va ajunge în această săptămână la dimensiunea unui mango uriaș, care are aproximativ 30 cm. Pielea lui este încă transparentă și i se pot vedea organele și oasele. Pe măsură ce acumulează depozite de grăsime, pielea nu va mai fi transparentă, iar când se va naște, va avea fălcuțe și picioare pufoase, numai bune de sărutat.
Și auzul s-a dezvoltat destul de mult. Acum poate auzi vocile din exterior și, când se va naște, le va recunoaște pe cele care îi sunt familiare. În plus, cu timpul, își va seta preferințe.
Mișcările bebelușului sunt mult mai puternice acum. Vei observa că, în anumite momente, este mai activ. Se poate întâmpla după ce mănânci sau când te pregătești să dormi. Nu se știe niciodată ce moment va alege.
Ce vei simți în săptămâna 23 de sarcină
Linea nigra se accentuează odată cu creșterea burticii și va părea mai intensă cu cât ai pielea mai închisă la culoare. Important este că nu te va afecta nici pe tine, nici pe bebeluș, din punct de vedere medical. În plus, după ce naști, după câteva săptămâni sau luni, va dispărea. În cazuri excepționale, va rămâne, dar o poți îndepărta cu produse cosmetice care albesc sau la un cabinet de înfrumusețare. Vei putea face asta abia după ce nu mai alăptezi.
Cu cât sarcina avansează, vei observa că și sânii cresc în dimensiune și încep să secrete colostru (un lichid bogat în proteine, pe care bebelușul îl va bea pentru prima dată când se naște). De asemenea, areolele și sfârcurile se închid la culoare, iar venele de pe sâni devin mai proeminente.
Excesul de fluide din corp și schimbările hormonale din timpul sarcinii îți pot afecta și ochii, spune verywellfamily.com. Poți experimenta privirea încețoșată, inflamarea pleoapelor, ochi uscați și durere sau ochi înroșiți (mai ales dacă porți lentile de contact).
Pofta de mâncare accentuată, în cazul femeilor însărcinate, este destul de cunoscută. Pe lângă pofta de alimente, se întâmplă ca unele femei să aibă și pofte non-alimentare, care sunt atribuite unei afecțiuni numită pica, spune babylist.com. Printre acestea se numără pofta pentru argilă, pământ sau chiar substanțe toxice. Poate fi din cauza nivelului scăzut de fier sau a unei alte deficiențe. În acest caz, medicul tău te-ar putea îndruma. El îți va oferi sfaturile de care ai nevoie ca să le temperezi.
Ce să bifezi în săptămâna 23 de sarcină
Nu uita să dormi pe o parte pentru o mai bună circulație a sângelui între tine și bebeluș. Important e să te simți confortabil. Dacă nu reușești să te descurci cu pernele obinuite, poți achiziționa un model special pentru gravide. Acesta îți va oferi un suport mai bun al coapselor și spatelui.
Acum e momentul potrivit să iei legătura cu o doula. Este instruită special pentru a te ajuta emoțional înainte, pe timpul sarcincii și după naștere. Trebuie să știi ca doula nu are calificare medicală. Cu toate acestea, ea poate face legătura între tine și medic pentru a avea o exepriență frumoasă legată de momentul nașterii.
Este important să faci puțin sport în fiecare zi. Te va ajuta să îți întărești mușchii pelvini și să îți revii la forma inițială mai repede, după ce naști. Mergi la clase speciale ,dedicate femeilor însărcinate. În acest mod, îți poți face și prietene noi cu care să poți avea de discutat subiecte comune.