Pentru că grețurile și vărsăturile încep să dispară, poate să îți revină pofta de mâncare. Cu toate astea, poți experimenta în continuare arsuri stomacale. Pentru a le evita, încearcă să te ferești de alimentele picante, prăjite, dar și de băuturile acidulate. De asemenea, ia mese dese, care să conțină porții mici de mâncare. Dacă toate acestea nu funcționează, întreabă-ți medicul dacă poți apela la medicamente antiacide.
În câte luni ești însărcinată
În acest moment ești la sfâșitul lunii 3 de sarcină. Luna 3 de sarcină (cuprinde săptămânile 9-13 de sarcină) face parte din trimestrul 1 de sarcină (cuprinde lunile 1-3 de sarcină). Sarcina durează aproximativ 280 de zile, adică 40 de săptămâni și 3 trimestre.
Cum se dezvoltă bebelușul în săptămâna 13 de sarcină
Acum bebelușul a crescut și mai mult și este cât o teacă de mazăre. Are aproximativ 7 cm, din cap până în picioare.
Este foarte interesant că deja bebelușul a început să înghită lichidul amniotic și poate elimina urina. De asemenea, pe măsură ce înghite lichidul amniotic poate produce și meconiu (o substanță neagră și lipicioasă care se acumulează în intestine), spune babycenter.com. Acesta va deveni primul scaun al bebelușului.
Tot în această săptămână dinții și oasele care compun scheletul bebelușului devin mai puternice. De asemenea, se formează corzile vocale și capul începe să aibă o dimesiune care începe să fie în echilibru cu restul corpului. Mai mult, amprentele unice își fac apariția pe vârful degetelor.
Ce vei simți în săptămâna 13 de sarcină
De-a lungul sarcinii poți simți mici crampe. Acestea sunt obișuite și pot fi cauzate de balonare sau întinderea ligamentelor. Dacă te întinzi în pat și nu trec după câteva minute, ba chiar se agravează, sună medicul. Asta cu atât mai mult dacă sunt însoțite de febră sau amețeli.
În această perioadă venele de pe sâni, piept și burtă devin mai colorate și mai proeminente. Și, deși nu îți fac prea mare plăcere, ele au un rol important, afirmă whattoexpect.com. Aportul crescut de sânge transportă nutrienții importanți bebelușului. Din fericire, după ce vei naște se estompează sau dispar complet.
Aproape o treime dintre femeile însărcinate pot avea nasul înfundat fără a fi răcite. Se întâmplă asta din cauza volumului de sânge crescut și a hormonilor, spune babycenter.com. Dacă nasul înfundat este însoțit de febră, tuse sau durere în gât, poate fi vorba despre o răceală sau poate fi chiar o infecție.
Din cauza nivelului crescut de estrogen, scurgerile vaginale sunt prezente într-o cantitate mai mare. Acestea sunt de culoare albă, lăptoasă, și nu ar trebui să aibă miros. În cazul în care culoarea și mirosul secrețiilor se schimbă, sunt însoțite de dureri și mâncărimi, neapărat mergi la medic, pentru că ar putea fi vorba despre o infecție.
Ce să bifezi în săptămâna 13 de sarcină
Din păcate, nu poți preveni vergeturile. Vestea bună este că le poți menține la un nivel minim dacă îți vei hidrata bine pielea, vei mânca sănătos și nu vei lua prea mult în greutate, brusc, conform verywellfamily.com.
Pentru că simptomele neplăcute ale sarcinii au început să se estompeze, poți resimți o creștere a libidoului. În primul rând, ar trebui să știi că sexul în timpul sarcinii nu îți va răni bebelușul. Dacă sarcina decurge normal, îți va aduce destul de multe beneficii. Printre acestea se numără recuperarea mai ușoară post-partum, prin întărirea mușchilor pelvini, un somn de calitate și o bună dispoziție, spune whattoexpect.com. În cazul în care există antecedente legate de un travaliu precoce sau avort spontan, ar fi bine să discuți cu medicul înainte de a avea relații intime.
Obișnuiește-te să dormi pe-o parte, în special pe cea stângă. Asta exercită cea mică presiune asupra venelor și organelor interne, favorizând circulația sângelui către uter. Pe lângă faptul că bebelușul va primi nutrienți și oxigen, o bună circulație sangvină ajută la prevenirea umflării venelor varicoase și a hemoroizilor. Pentru mai mult confort, poți să-ți achiziționez o pernă specială pentru gravide.