Dacă experimentezi grețuri și vărsături severe, ai putea suferi de hiperemesis gravidarum, care ar putea duce la deshidratare, scăderea în greutate și pierderea celor mai importante vitamine și minerale. Discută cu ginecologul tău despre asta, cu atât mai mult dacă te simți slăbită, ai febră ori dureri abdominale sau urina închisă la culoare, cu miros puternic.
În câte luni ești însărcinată
În acest moment ești în luna 2 de sarcină, la final. Luna 2 de sarcină (cuprinde săptămânile 5-8 de sarcină) face parte din trimestrul 1 de sarcină (cuprinde lunile 1-3 de sarcină). Sarcina durează aproximativ 280 de zile, adică 40 de săptămâni și 3 trimestre.
Cum se dezvoltă bebelușul în săptămâna 8 de sarcină
Acum, fătul are dimensiunea unui bob de fasole, de aproximativ 1,5 cm și începe să se miște. Sunt mai degrabă niște smucituri spontane, care pot fi sesizate la ecografie. Totuși, tu îți vei putea simți bebelușul mișcându-se abia începând cu săptămâna 16 de sarcină.
Sistemul respirator este în curs de dezvoltare. Sistemul nervos se răspândește prin corpul bebelușului făcând conexiuni cu mușchii și alte țesuturi.
Fătul se află în sacul amniotic, iar placenta continuă să se dezvolte formând structuri care ajută la fixarea placentei pe peretele uterului, conform nhs.uk. În aceast moment, fătul încă primește hrana prin intermediul sacului yolk.
În acestă săptămână retina începe să se formeze chiar dacă ochii nu se văd încă, spune whattoexpect.com. Se mai pot vedea formându-se buza de sus, vârful nasului și pleoapele, care sunt încă foarte subțiri.
Ce vei simți în săptămâna 8 de sarcină
Este posibil să observi o creștere a secrețiilor vaginale, de culoare albă (leucoreea), care se datorează tot creșterii nivelului de estrogen, afirmă babycenter.com. Acestă secreție este absolut normală și poate fi limpede, alb lăptos, subțire sau groasă. De asemenea, poate avea un miros discret sau deloc. Dacă observi orice schimbare legată de secreții, care are legătură cu mirosul sau culoarea, ar putea fi un semn de infecție sau o altă problemă și ar trebui să iei legătura cu medicul.
Pot apărea vene vizibile pe sâni. În plus, sfârcurile vor fi mult mai închise la culoare, iar pe areole se vor putea observa umflături mai pronunțate.
Te poți confrunta cu dureri de cap frecvente, din cauza creșterii fluxului sangvin și a oboselii. Acestea pot apărea și din cauza reducerii cofeinei cu care erai obișnuită. În cazul în care remediile naturale nu funționează (masajul, compresele cu apă rece sau un duș), poți apela la paracetamol, singurul admis pe timpul sarcinii. Atunci când nu ești sigură, mai bine întreabă-ți medicul despre medicamentele care sunt permise în sacină.
Ce să bifezi în săptămâna 8 de sarcină
Schimbările hormonale pot cauza melasma, o afecțiune a pielii care provoacă pete întunecate pe piele. Acestea apar în special pe față, dar și pe alte părți ale corpului. Afectează un procent de 50-70% dintre viitoarele mame, conform whattoexpect.com. De asemenea, pistruii și alunițele își pot intensifica culoarea și se pot înmulți. Ca să previi agravarea melasmei folosește înainte de a ieși din casă o cremă cu factor de protecție (minim 30).
Pe timpul sarcinii este normal să iei câteva kilograme în plus. Optim ar fi să te încadrezi între 11-16 kg, subliniază mayoclinic.org. Trebuie să știi că că în primul trimestru ai putea acumula aproximativ 2,25 kg, și apoi, cam 450 de gr, în fiecare săptămână.