În câte luni ești însărcinată
În acest moment ești în luna 3 de sarcină. Luna 3 de sarcină (cuprinde săptămânile 9-13 de sarcină) face parte din trimestrul 1 de sarcină (cuprinde lunile 1-3 de sarcină). Sarcina durează aproximativ 280 de zile, adică 40 de săptămâni și 3 trimestre.
Cum se dezvoltă bebelușul în săptămâna 11 de sarcină
Bebelușul tău are dimensiunea unei smochine și are aproximativ 5 cm. Pe măsură ce te apropii de trimestrul 2 de sarcină, trebuie să știi că organele vitale sunt la locul lor și încep să funcționeze, spune babycenter.com.
Degetele de la mâni și picioare sunt mult mai alungite. În plus, ele nu mai stau lipite ci se pot mișca independent.
Organele genitale încep să se formeze. La început, nu se diferențiază foarte bine. Aabia peste câteva săptămâni încep să capete contur clar și pot fi detectate la ecograf.
Ce vei simți în săptămâna 11 de sarcină
Constipația și senzația de balonare sunt încă prezente. Poți combate constipația cu o hidratare optimă, alimente bogate fibre și plimbări sau exerciții fizice prenatale. Ca să nu te mai balonezi, trebuie să iei mai multe mese pe zi, în cantități mici. De asemenea, trebuie să renunți la băuturi acidulate și să scazi cantitatea de cofeină.
Poți resimți în continuare aversiune față de anumite alimente și mirosuri, dar se pare că vor dispărea în trimestrul 2. Poți, în același timp, să ai poftă de mâncare exagerată și, în acest caz, ar trebui să fii atentă să nu acumulezi kilograme în exces.
Ce să bifezi în săptămâna 11 de sarcină
Începând cu săptămâna 11 de sarcină și până în săptămâna 13 ar trebui să vorbești cu medicul pentru a programa morfologia de trimestru 1, o investigație imagistică avansată. Cu ajutorul ei se pot depista anomaliile cromozomiale, anomaliile de dezvoltare și se măsoară vârsta exactă a sarcinii.
Poți să te bucuri de o mică vacanță înainte de a naște, care se numește „babymoon“. Poate fi pe o plajă tropicală sau într-un oraș romantic. Cel mai important este să te simți bine și să nu te epuizezi. Majoritatea femeilor preferă să facă asta în trimestrul 2 de sarcină. Simptomele neplăcute se estompează mult sau dispar și se instalează energia și buna dispoziție.
Îngrijește-ți pielea cu atenție, mai ales că în sarcină ești predispusă la acnee, melasmă, erupții cutanate, mâncărimi ale pielii sau vergeturi. Îți poți ajuta pielea hidratându-te foarte bine pe timpul zilei. De asemenea, ar fi bine să folosești creme cu protecție solară pentru față înainte de a ieși din casă. Pentru corp poți folosi uleiuri presate la rece: de argan, migdale, cocos sau nuci de macadamia.
Ia-ți doze optime de calciu și vitamina C. Calciul îți ajută bebelușul să aibă oase, dinți și mușchi puternici. Îl poți lua din suplimente alimentare, dar și din produse lactate, cereale, lapte de soia sau pâine. Vitamina C este esențială în producerea de colagen și susține cartilajele, oasele, mușchii și vasele de sânge. O poți lua din clasicul suc de portocale, dar și din alte fructe, precum căpșuni, mango, kiwi, fructe de pădure, cireșe sau pepene gaben. Legume cu un conținut mare de vitamina C sunt ardeiul, roșiile, broccoli sau pătrunjelul.