Chiar dacă vei lua câteva kilograme în plus, este bine să fii atentă la ceea ce mănânci. Asta pentru a nu depăși cu mult greutatea pe care o poate susține corpul și care te-ar putea afecta în sarcinii. Nu uita să încluzi în dieta ta, pe lângă fructe și legume, proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase.
În câte luni ești însărcinată
În acest moment ești în luna 5 de sarcină. Luna 5 de sarcină (cuprinde săptămânile 18-22 de sarcină) face parte din trimestrul 2 de sarcină (cuprinde lunile 4-6 de sarcină). Sarcina durează aproximativ 280 de zile, adică 40 de săptămâni și 3 trimestre.
Cum se dezvoltă bebelușul în săptămâna 22 de sarcină
Acum bebelușul are dimensiunea unui dovlecel, de aproape 29 cm. Un strat de grăsime începe să se formeze sub pielea bebelușului și se va transforma în acele pernuțe pufoase, pe care nu te vei mai sătura să le săruți după ce se va naște.
Bebelușului începe să i se vadă părul de pe cap. Deși acum firul este subțire, se poate îngroșa și deveni strălucitor până la naștere. De asemenea, are sprâncene și păr pe spate (se numește lanugo), umeri, urechi și frunte.
Pe măsură ce va crește, bebelușul va auzi tot mai bine. Deja poate auzi sunete din interiorul corpului, așa că nu e de mirare că după ce se naște, pentru el va fi liniștitor să audă zgomote deja cunoscute (zgomote albe).
În această săptămână, micuțul începe să exerseze apucatul, spune whattoexpect.com. Chiar dacă poate apuca doar cordonul ombilical, nu îți face griji, este suficient de puternic și nu se poate rupe.
Ce vei simți în săptămâna 22 de sarcină
Ai putea începe să simți contracțiile Braxton Hicks. În comparație cu cele de care anunță nașterea, acestea sunt mai ușoare și neregulate, spune verywellfamily.com. Sunt considerate contracții de pregătire și nu sunt periculoase. În plus, nu sunt însoțite de alte simptome și dispar dacă încerci să te relaxezi sau să îți schimbi poziția.
Te poți confrunta cu acnee, chiar dacă, teoretic, ar trebui să ai parte de tenul strălucitor al femeii însărcinate. Încearcă să nu folosești niciun medicament fără să vorbești cu un dermatolog. Cu atât mai mult cu cât sunt anumite ingrediente care pot afecta bebelușul.
Crampele îți pot face probleme fix când vrei să adormi. Ele apar din cauza faptului că greutatea corpului apasă pe picioare. Poți să le diminuezi aplicând căldură sau masaj.
Pentru că burtica se mărește, unele mămici se pot confrunta cu creșterea dimensiunii buricului și ieșirea lui în exterior. Teoretic, după naștere, ar trebui să revină la forma inițială, însă este posibil să rămână puțin mai mare.
Ce să bifezi în săptămâna 22 de sarcină
Poți să organizezi o petrecere pentru a celebra venirea pe lume a bebelușului (Baby Shower) și poți ruga o persoană apropiată să te ajute. Pentru a fi distractiv, alege o tematică, organizează câteva jocuri și pregătește un candy bar și cocktail-uri.
Asigură-te că îți iei în continuare vitaminele. Nu uita că în timpul sarcinii ai nevoie de mai mult fier pentru a nu te confrunta cu anemia sau cu oboseala cronică. Pe măsură ce bebelușul crește, la fel se întâmplă și cu cantitatea de sânge.
Nu uita să faci mișcare zilnic. Te va ajuta să fii în formă, mai relaxată și să dormi mai bine. În plus, potrivit whattoexpect.com, studiile științifice spun că femeile însărcinate care fac sport au copii cu un nivel de inteligență crecut la testele făcute până la vârsta de 4 ani.