Cu cât bebelușul stă mai mult în burtică, cu atât crește riscul de complicații. Și pentru ca medicul să se asigure că tu și bebelușul rămâneți sănătoși până are loc nașterea, vei fi nevoită să mergi chiar și de două ori pe săptămână la control.
În câte luni ești însărcinată
În acest moment ești în luna 10 de sarcină. În mod normal sarcina dureză aproximativ 280 de zile, adică 40 de săptămâni și 3 trimestre.
Cum se dezvoltă bebelușul în săptămâna 41 de sarcină
În această săptămână bebelușul mai crește puțin și are mărimea unui dovleac turcesc, adică aproximativ 51,7 cm. Este posibil ca bebelușul să arate puțin ciudat la început. Capul poate să fie ușor deformat din cauza strângerii în canalul de naștere, iar pielea sa poate fi descuamată de la lunga baie în lichidul amniotic.
La început, deși plâng, ochii bebelușilor nu produc lacrimi pentru că nu au canalele lacrimale dezvoltate. Se va întâmpla acest lucru după prima lună de viață. În plus, culoarea pielii și a o ochilor se stabilizează după primele 6 luni, iar craniul este format din oase separate, unite de un țesut flexibil, spune babycenter.com.
O altă etapă importantă pentru bebeluș va fi prima respirație, care necesită un efort considerabil, scrie whattoexpect.com. Acest lucru se datorează faptului că micii saci de aer din plămâni trebuie să fie umflați pentru prima dată, astfel încât să se extindă pentru a-și îndeplini pe deplin sarcina de a respira în exteriorul uterului.
Ce vei simți în săptămâna 41 de sarcină
Când deja a trecut dată probabilă a nașterii este normal să simți anxietate. Te poți confrunta cu anxietatea pe tot parcursul sarcinii, dar este posibil ca spre final să se accentueze. Discută cu medicul dacă ești îngrijorată. De asemenea, poți apela la metode de gestionarea stresului, precum exercițiile de respirație, o plimbare în aer liber sau te poți întâlni cu prietenii, spune babycenter.com.
Fii atentă în continuare la mișcările bebelușului. În mod normal, acesta ar trebui să rămână activ până la naștere. O încetinire vizibilă a activității ar putea fi un semn al unei probleme. Nu ezita să anunți imediat medicul, mai ales dacă bebelușul nu se mișcă așa cum o făcea înainte.
De asemenea, anunță medicul dacă ți s-a rupt apa. Uneori acest lucru poate fi ușor de identificat, producându-se un jet mare de lichid. Alteori abia se observă, fiind vorba despre o scurgere ușoară și lentă. Pentru a fi sigură, folosește un tampon și dacă este semnificativ umed, cel mai probabil ți s-a rupt apa
Pe măsură ce se apropie travaliul este posibil să ai scurgeri sângeroase, asemănătoare cu mucusul. Odată ce colul uterin începe să se deschidă, dopul de mucus se poate disloca. El poate fi vizibil pe lenjeria intimă.
Pierderea dopului de mucus și apariția sângelui sunt semne că organismul se pregătește pentru travaliu, dar nu înseamnă că travaliul este iminent.
Când începe travaliul, digestia încetinește sau se oprește, iar tu te poți confrunta cu senzația de greață. Unele femei raportează că au avut grețuri în timpul travaliului. Altele spun că au avut grețuri cu o zi sau două înainte.
Ce să bifezi în săptămâna 41 de sarcină
Nu este ușoară această perioadă a sarcinii, așa că ia în considerare câteva momente de relaxare. Poți opta pentru o manichiură-pedichiură, vizionarea unui film sau îți poți comanda mâncarea preferată.
Asigură-te că ai pe cine în preajmă, care să te conducă la maternitate atunci când este timpul să naști. În plus, dacă ai copii, asigură-te că ai pe cineva dispus să aibă grijă de ei, dacă intri în travaliu.
Deși concediul de maternitate nu înseamnă că te odihnești, poate fi o perioadă în care poți avea și activități distractive împreună cu copilul tău.
Te poți înscrie în grupuri de mămici și poți participa cu bebelușul la diferite activități. În plus, este o modalitate excelentă de a cunoaște alte mămici care abia au născut. Astfel poți lega prietenii și poți împărtăși experiențe.