O să fii surprinsă să observi mici mișcări repetitive (ca niște spasme), care se traduc prin sughițuri ale bebelușului. Mai mult, în această săptămână, creierul bebelușului este aproape matur și poate controla ritmul cardiac, tensiunea arterială și respirația.
În câte luni ești însărcinată
În acest moment ești în luna 6 de sarcină. Luna 6 de sarcină (cuprinde săptămânile 23-27 de sarcină) face parte din trimestrul 2 de sarcină (cuprinde lunile 4-6 de sarcină). Sarcina durează aproximativ 280 de zile, adică 40 de săptămâni și 3 trimestre.
Cum se dezvoltă bebelușul în săptămâna 27 de sarcină
De dimensiunea unei conopide (aproximativ 36,6 cm), bebelușul este pregătit să respire și exersează inspirând și expirând lichid amniotic. Poate face asta pentru că plămânii produc surfactant, o substanță care ajută alveolele să rămână deschise.
Tot în această săptămână, bebelușul exersează închisul și deschisul ochilor. În plus, gene micuțe încep să crească și procesul continuă până săptămâna 32 de sarcină.
Mișcările micuțului sportiv de la tine din burtică se vor resimți mai puternic și chiar ai putea să le monitorizezi. „Vei putea simți 10 mișcări distincte, rostogoliri, lovituri sau spasme, în decursul a două ore”, spune doctorul de obstetrică ginecologie Jennifer Lang, din L.A., pentru babylist.com.
Ce vei simți în săptămâna 27 de sarcină
O mică creștere a tensiunii arteriale este normală în acest moment al dezvoltării sarcinii. Oricum, medicul o va verifica de fiecare dată când vei merge la control pentru a se asigura că nu dezvolți preeclamsie.
Te poți confrunta cu o ușoară umflare a picioarelor, gleznelor și mâinilor, care se numește edem. Acesta apare din cauza faptului că se acumulează lichide în țesuturi. Se întâmplă acest lucru din cauza creșterii fluxului sangvin și a presiunii uterine pe vena cavă inferioară, care trimite sângele de la membrele inferioare spre inimă, spune whattoexpect.com. Dacă umflarea este excesivă, ia legătura cu medicul, pentru că ar putea semnala apariția preeclamsiei.
Modificările hormonale acționează asupra mușchilor, relaxându-i, și, astfel, te poți confrunta cu incontineța urinară (mici scurgeri de urină). Sunt mai predispuse la incontineță urinară femeile care au trecut de 35 de ani și au avut o naștere vaginală, dar și cele supraponderale, potrivit babycenter.com. Totuși, vorbește cu medicul pentru a exclude o infecție urinară și fă exerciții Kegel pentru a întări mușchii pelvini.
De asemenea, unele femei pot experimenta și sindromul „picioarelor neliniștite”. Acesta se resimte ca un fel de impuls necontrolat de mișcare a picioarele. Această senzație apare mai ales seara, când te pregătești să dormi. Printre cauze s-ar putea număra deficiențele de fier și folat, dar și modificările hormonale și circulatorii. Din fericire, sindromul dispare după naștere.
Ce să bifezi în săptămâna 27 de sarcină
Deja ar trebui să îți faci programări pentru vizitele din trimestrul 3 de sarcină. Până la 36 de săptămâni de sarcină va trebui să mergi la medic de două ori pe lună, apoi săptămânal. Nu uita nici de programarea morfologiei pentru trimestrul 3, care trebuie să aibă loc în săptămânile 30-32 de sarcină. Cu ajutorul ei, medicul va face măsurători și va verifica dacă bebelușul s-a dezvoltat corect.
Cel mai probabil, când vei veni acasă de la maternitate, vei avea nevoie de un scaun de mașină (sau scoică) potrivit nou născuților. Fă o mică cercetare de piață. Verifică cele mai noi recenzii legate de modele apărute pentru a te asigura că faci cea mai bună alegere.
În săptămâna 27 de sarcină poți face câteva cumpărături și pentru tine. Te poți orienta către sutiene sau bustiere potrivite alăptării, pijamale-rochie, cu nasturi pe mijloc sau tip capod, pentru a te simți cât mai comod. Nu uita să îți iei și niște papuci stabili. Pe toate acestea, le poți include în bagajul de maternitate.
Înscrie-te la un curs de prim ajutor pentru bebeluși. Nu se știe niciodată când vei avea nevoie, mai ales că te poți confrunta cu situații imprevizibile. După un astfel de curs vei ști cum să reacționezi și chiar poți salva viața bebelușului. Cu toate acestea, sperăm să nu te confrunți cu astfel de situații.