Dacă nașterea se va produce în această săptămână, se consideră că bebelușul este un prematur târziu. Totuși, acesta are toate șansele să fie la fel de sănătos precum unul născut la termen.
În câte luni ești însărcinată
În acest moment ești în luna 9 de sarcină. Luna 9 de sarcină (cuprinde săptămânile 36-40 de sarcină) face parte din trimestrul 3 de sarcină (cuprinde lunile 7-9 de sarcină). Sarcina durează aproximativ 280 de zile, adică 40 de săptămâni și 3 trimestre.
Cum se dezvoltă bebelușul în săptămâna 36 de sarcină
În această săptămână bebelușul are aproximativ 47,2 cm și este de dimensiunea unei salate verzi. Chiar dacă oasele se întăresc, craniul bebelușului va rămâne moale, ceea ce îi va permite o mai ușoară trecere prin pelvis la naștere. Oasele craniului se vor întări în primii ani de viață. Este interesant faptul că nou-născuții se nasc cu mai mult de 275 de oase, iar adulții au doar 206, scrie babycenter.com. Asta pentru că în timp unele oase fuzioanează între ele.
Majoritatea funcțiilor vitale ale bebelușului sunt destul de mature și pregătite pentru viața din afara uterului. Totuși, digestia va fi pe deplin matură la ceva timp după naștere. Asta pentru că bebelușul tău s-a bazat pe cordonul ombilical pentru nutriție, ceea ce înseamnă că sistemul digestiv, deși dezvoltat, nu a fost folosit, spune whattoexpect.com. Pentru a intra în ritm, va mai dura un an sau doi.
Acum plămânii bebelușului sunt pregătiți pentru lumea exterioară. Când bebelușii inspiră pentru prima dată, în primele secunde de la naștere, plămânii se extind și orice urmă de lichid rămasă în alveole va fi înlocuită cu aer.
Ce vei simți în săptămâna 36 de sarcină
Fii atentă la scurgerile vaginale care au loc la final de sarcină. Cu câteva minute, ore sau zile înainte de începerea travaliului, o să pierzi dopul gelatinos. Când se va întâmpla asta, vei observa o cantitate crescută de scurgeri vaginale, care pot fi limpezi, roz, maronii sau cu puțin sânge în ele.
Durerile de cap pot fi încă resimțite. Le poți ameliora dacă te hidratezi bine, mănânci la timp și faci puțină mișcare zilnic. Fă un duș călduț și aplică pe zona dureroasă comprese cu apă caldă sau rece. În cazul în care durerile nu trec, poți lua cu acordul medicului, un paracetamol.
La sfârșitul sarcinii va fi din ce în ce mai dificil să obții un somn de calitate. Nevoia frecventă de a merge la baie, crampele, arsurile la stomac sau faptul că bebelușul are chef de distracție sunt motive suficient de puternice pentru a te ține trează.
Crampele moderate sunt normale și pot fi cauzate de balonare, constipație sau de durerea de ligament rotund. De asemenea, pot fi un semn care anunță nașterea. Ia legătura cu medicul dacă ai mult de șase contracții într-o oră, dacă sunt regulate, acompaniate de dureri de spate, de scurgeri vaginale sau sângerare.
Ce să bifezi în săptămâna 36 de sarcină
Dacă nu ai făcut-o deja, poți începe să faci bagajul pentru maternitate. Acesta ar trebui să includă și câteva lucruri și pentru bebeluș. Include o pijama-rochie tip capod, care să te ajute când alăptezi, o pereche de papuci stabili și câteva cosmetice. Pentru bebeluș ia câteva body-uri care se prind cu capse, căciulițe, biberoane și scutece.
Pregătește de pe acum și scaunul de mașină. Ar fi bine să exersezi de pe acum montatul acestuia. Pentru a avea mai multă siguranță, mizează pe un model care se prinde cu sistem Isofix. Ai grijă să îl monteazi pe bancheta din spate, cu spatele la sensul de mers. Tot din motive de siguranță va trebui să rămână în această poziție până când copilul împlinește 2 ani.
Caută un pediatru pentru bebeluș. La șapte zile de la naștere va merge la prima vizită. Este important să îl întrebi dacă poate fi contactat și în afara orelor de program, dar și la ce spitale poți merge pentru urgențe.