Simțul dezvoltat al mirosului te poate face să dezvolți aversiune față de anumite alimente, dar se pare că în trimestrul 2 vor dispărea. Poți opta pentru mâncăruri care nu au miros puternic sau sunt mai reci. Dacă te deranjează mirosul atunci când gătești, partenerul sau cineva din familie poate prelua această responsabilitate.
În câte luni ești însărcinată
În acest moment ești în luna 3 de sarcină. Luna 3 de sarcină (cuprinde săptămânile 9-13 de sarcină) face parte din trimestrul 1 de sarcină (cuprinde lunile 1-3 de sarcină). Sarcina durează aproximativ 280 de zile, adică 40 de săptămâni și 3 trimestre.
Cum se dezvoltă bebelușul în săptămâna 12 de sarcină
În ultimele trei săptămâni bebelușul și-a dublat mărimea și a ajuns la dimensiunea unui lime (aproximativ 5,4 cm). Își poate închide și deschide palmele și poate să-și curbeze degetele de la picioare. În plus, se pot vedea unghiile care încep să se formeze la degetele membrelor.
În curând peretele abdominal se va închide și, intestinele, care momentan sunt ieșite în afară (se regăsesc în interiorul cordonului ombilical) își vor face loc în abdomen.
Măduva osoasă produce globule albe, care ajută bebelușul să lupte contra infecțiilor, odată ce vine pe lume, conform whattoexpect.com. Glanda hipofiză (pituitară) începe să producă hormoni și îți va ajuta bebelușul să aibă copii la rândul său, chiar dacă peste mult timp.
Ce vei simți în săptămâna 12 de sarcină
Durerile de cap se numără printre simptomele obișnuite din primul trimestru de sarcină. Le poți combate cu comprese cu apă rece sau caldă, pe tâmple, practicând exerciții de relaxare sau făcând masaj prenatal. Dacă nu te lasă durerea de niciun fel, cel mai sigur medicament este paracetamolul. Cu toate acestea, este bine să discuți înainte cu medicul tău despre ingerarea lui, spune babycenter.com.
De asemenea, oboseala continuă să fie prezentă în această săptămână. Ai grijă că, atunci când simți oboseală extremă, ai putea avea carență de fier sau te poți confrunta cu depresia.
Te mai poți confrunta cu amețeală, din cauza presiunii crescute a sângelui. În astfel de momente, este bine să te așezi și să încerci să stai cu capul mai jos decât restul corpului sau să îți pui capul între genunchi.
Mai poți avea senzația că ți se taie respirația. Progesteronul crescut extinde capacitatea plămânilor, de aceea vei avea nevoie de mai mult oxigen. Dacă resimți durere în piept, bătăi rapide sau neregulate ale inimii sau scurtarea bruscă a respirației, sună-ți imediat medicul.
Ce să bifezi în săptămâna 12 de sarcină
Rămâi hidratată pe tot parcursul zilei. Hidratarea este importantă pentru că ajută la combaterea constipației, a infecțiilor tractului urinar și a vezicii urinare. Când este cald afară sau în casă ori dacă faci exerciții fizice, este posibil să ai nevoie de și mai multă apă.
Apelează la exerciții Kegel, recomandă babycenter.com. Acestea ajută la întărirea mușchilor pelvieni, care susțin uretra, vezica urinară, uterul și rectul. În plus, previn incontineța urinară și ajută ca sexul să fie mult mai plăcut după naștere. Exercițiile Kegels sunt niște exerciții ușoare, pe care le poți practica oriunde. Poți începe la baie, în timpul urinatului. Trebuie să oprești jetul de urină timp de 10 secunde, iar apoi să relaxezi mușchii pentru alte 10 secunde. Pentru început poți repeta de 10 ori, apoi poți extinde la 20 de repetări.
Poți lua în calcul un vaccin antigripal, care va asigura anticorpi și bebelușului, după ce se va naște. Asta cu atât mai mult cu cât, timp de șase luni, micuțul nu va putea primi un astfel de vaccin.