Pentru că a crescut destul de mult, bebelușul nu mai are suficient spațiu să se miște. Cu siguranță vei simți loviturile mult mai puternic. Acestea pot fi un răspuns la mișcare, zgomot, lumină sau dulciurile pe care le-ai mâncat cu ceva timp înainte. De asemenea, bebelușul continuă să sughită. Nu te îngrijora, sughițul este absolut inofensiv pentru micuț.
În câte luni ești însărcinată
În acest moment ești în luna 7 de sarcină. Luna 7 de sarcină (cuprinde săptămânile 28-31 de sarcină) face parte din trimestrul 3 de sarcină (cuprinde lunile 7-9 de sarcină). Sarcina durează aproximativ 280 de zile, adică 40 de săptămâni și 3 trimestre.
Cum se dezvoltă bebelușul în săptămâna 29 de sarcină
În acest moment bebelușul are dimensiunea unui dovleac alungit, de aproximativ 39,3 cm. A acumulat ceva depozitele de grăsime sub piele, lucru care va ajuta să nu mai pară așa ridată la naștere. De asemenea, are un rol important în reglarea temperaturii și reprezintă o sursă de energie.
Pe măsură ce se întăresc, oasele bebelușului au nevoie de mai mult calciu, așa că asigură-i un aport zilnic, spune babycenter.com. Poți bea lapte și alte produse lactate sau suc de portocale.
Plămânii sunt încă în curs de dezvoltare și produc surfactant, un lichid care ajută alveolele să rămână deschise. Până în săptămâna 35 de sarcină plămânii ar trebui să aibă suficient surfactant cât să ajute bebelușul respire la naștere.
Ce vei simți în săptămâna 29 de sarcină
În timpul sarcinii ai cu aproape 50% mai mult sânge decât în mod normal și ai nevoie de suficient fier atât pentru copil, cât și pentru placentă. Acesta ajută la producerea hemoglaobinei, proteină care transportă oxigenul către alte celule. Fierul cu un nivel scăzut poate duce la anemie și te poate face să te confrunți cu simptome precum oboseală sau amețeală. Ia legătura cu medicul și verifică regulat nivelul de fier cu ajutorul testelor de sânge.
Progesteronul relaxează țesutul muscular, inclusiv cel gastro-intestinal și asta poate duce la încetinirea procesului de digestie, spune babycenter.com. Prin urmare, digestia lentă poate provoca arsuri la stomac, mai ales că se asociază și cu abdomenul crescut care presează pe diafragmă. Din păcate, arsurile pot fi mai dese în ultimul trimestru de sarcină. Ele pot fi diminuate dacă iei mese mai dese, în cantități mai mici. De asemenea, nu uita să te hidratezi și, dacă e nevoie, poți lua și medicamente, dar doar după ce ai discutat cu medicul.
Ocazional, te mai poți simți amețită, deoarece ritmul cardiac crește și inima este nevoită să pompeze mai mult sânge pe minut. Ca să eviți amețelile, hidratează-te și nu uita să mănânci la timp. În plus, evită supraîncălzirea și nu te ridica brusc.
Ce să bifezi în săptămâna 29 de sarcină
Dacă nu ai făcut-o deja din săptămâna precedentă, începe să monitorizezi mișcările copilului. În mod normal, ar trebui să realizeze 10 mișcări în decursul a două ore. În cazul în care bebelușul nu mai este la fel de activ ca de obicei, mergi de urgență la spital pentru a verifica dacă totul este în regulă.
Sânii pot fi mai plini și încep să producă colostru, care poate să curgă și să-ți păteze hainele. Ca să eviți astfel de situații, achiziționează-ți niște tampoane speciale care se pun pe sâni, sub sutien.
Este un moment bun să începi să decorezi camera bebelușului. Vorbește cu cineva să te ajute să pictezi pereții sau poți lipi stickere, cu diferite tematici. Apoi, poți cumpăra pătuțul, dar și un dulap cu mai multe sertare pentru garderoba bebelușului. Poți include în cameră și o canapea sau un șezlong confortabil unde să poți alăpta.
Gândește-te dacă vrei să colaborezi cu o bancă pentru recoltarea celulelor stem. Acestea sunt prelevate din cordonul ombilical și placentă și poți apela la ele, la nevoie, în cazul unor boli grave.