Bebelușul a cam atins deja lungimea pe care o va avea la naștere și, de acum, va lua aproximativ 225 grame în greutate în fiecare săptămână. Asta înseamnă că la naștere aproape își va dubla greutatea pe care o are acum. Este important să mergi la toate programările prenatale pentru a te asigura că e totul în ordine cu bebelușul.
În câte luni ești însărcinată
În acest moment ești în luna 8 de sarcină. Luna 8 de sarcină (cuprinde săptămânile 32-35 de sarcină) face parte din trimestrul 3 de sarcină (cuprinde lunile 7-9 de sarcină). Sarcina durează aproximativ 280 de zèle, adică 40 de săptămâni și 3 trimestre.
Cum se dezvoltă bebelușul în săptămâna 33 de sarcină
Bebelușul are deja dimensiunea unui ananas, cu o lungime de aproximativ 44 cm. El începe să facă diferența între zi și noapte, închizând ochii când doarme și deschizându-i când este treaz, scrie whattoexpect.com.
În acest moment bebelușul are propriul său sistem imunitar. Anticorpii tăi sunt transmiși micuțului și, pe măsură ce continuă să-și dezvolte sistemul imunitar fetal, va fi capabil să facă față bacteriilor pe care le întâlnește în afara uterului.
Deși oasele beblușului se întăresc craniul va fi încă moale la naștere. „Oasele craniului sunt moi, astfel încât plăcile să se poată deplasa ușor și să se suprapună puțin pentru a ajuta capul să intre prin pelvisul gravidei la naștere”, spune Fadwah Hallaby, asistentă moașă certificată la Midwife360, pentru babylist.com. Abia după ce capul devine suficient de mic, iar pelvisul se mișcă pentru a face suficient loc, copilul se poate naște.
Ce vei simți în săptămâna 33 de sarcină
Umflare membrelor poate pune presiuneși pe un nerv din jurul încheieturii mâinii. Acest lucru poate provoca durere, amorțeală și chiar furnicături în palmă și degete, care se numește sindrom de tunel carpian. Din fericire, după naștere vei putea scăpa de el.
Fluxul sangvin crescut, la care se adaugă uterul în creștere și modificările hormonale, pot contribui la umflarea labiilor. În general, umflarea nu este dureroasă, dar uneori poate provoca mâncărime și durere. De asemenea, pielea labiilor tale poate părea mai închisă la culoare.
Nevoia de a merge frecvent la baie a revenit din cauza faptului că uterul a crescut și apasă pe vezica urinară. Poate fi destul de incomod, mai ales dacă se întâmplă noaptea. Ar trebui să reduci consumul de lichide pe măsură ce se apropie ora de culcare. În plus, evită cafeaua, care este diuretică. Ca un truc, pentru a goli vezica urinară cât mai bine, apleacă-te cât mai mult, când te apropii de terminare, recomandă babycenter.com.
Poți resimți și scurtarea respirației, din cauza uterului care apasă pe plămâni și diafragmă. Deși e un simptom frecvent întâlnit în această perioadă a sarcinii, în cazul în care respirația se îngreunează semnificativ, ia legătura cu medicul.
De asemenea, te poți confrunta în continuare cu creierul de gravidă, dar este absolut normal cu atâtea griji pe cap. Este vorba despre acea perioadă în care unele femei însărcinate uită lucruri minore pe care le au de făcut.
Ce să bifezi în săptămâna 33 de sarcină
Este un moment bun să te înscrii la un curs de alăptare. În plus, ai putea lua deja legătura cu un consultant în alăptare. Acesta poate veni la maternitate sau când ajungi acasă și te poate învăța cum să atașezi corect bebelușul și cum să-l alăptezi.
Monitorizează zilnic mișcările bebelușului, mai ales în perioada în care este mai activ. Acestea ar trebui să fie într-un număr de 10, în decursul a două ore. Dacă observi vreo modificare sau dacă mișcările sunt mai lente, ia legătura cu medicul.
Dacă ai terminat de decorat camera bebelușului, poți să faci cumpărături pentru a-i pregăti garderoba, în funcție de sezonul în care vei naște. Vei avea nevoie de mai multe hăinuțe, mai ales că bebelușii regurgitează destul de des sau se pot uda din cauza scutecului prea plin. Este bine să optezi pentru haine care se pot îmbrăca ușor, din materiale naturale.