În esență, săptămâna 1 de sarcină coincide cu perioada menstruală. Apoi, între zilele 9 și 15 ale ciclului menstrual (dacă ai o menstruație regulată) are loc acea fereastră în care poți să concepi un copil. Printre semnele ovulației se numără modificarea temperaturii bazale, sâni sensibili la atingere, crampe ușoare și secreții vaginale crescute. Ca să fii și mai singură de acest moment, poți folosi teste de ovulație. De asemenea, poți și să îți urmărești temperatura bazală sau poți merge la medic pentru monitorizare. În concluzie, în săptămâna 1 și 2 de sarcină, nu ești cu adevărat însărcinată.
În câte luni ești însărcinată
În acest moment ești în luna 1 de sarcină. Luna 1 de sarcină (cuprinde săptămânile 1-4 de sarcină) face parte din trimestrul 1 de sarcină (cuprinde lunile 1-3 de sarcină). Sarcina durează aproximativ 280 de zile, adică 40 de săptămâni și 3 trimestre.
Cum se dezvoltă bebelușul în săptămâna 1 și 2 de sarcină
După ovulație, un singur spermatozoid, din cei aproximativ 250 de milioane eliberați, are la dispoziție 24 de ore pentru a fertiliza un ovul. Acesta trebuie să înoate din vagin spre colul uterin, apoi să urce prin uter spre trompele uterine unde va întâlni ovulul, conform babycenter.com
În următoarele 10 până la 30 de ore, se combină materialul genetic dintre spermatozoid și ovul și se stabilește sexul copilului. Ovulul fertilizat se numește zigot.
După 3-4 zile, ovulul fertilizat călătorește din trompele uterine spre uter. Odată intrat în uter, unde, în zilele următoare, va crește și se va divide, ovulul fertilizat se va numi blastocit.
Ce vei simți în săptămâna 2 de sarcină
Când ovulația atinge cote maxime, secrețiile vaginale au aspect limpede, alunecos, precum albușul de ou crud. De asemenea, secreția este foarte elastică, dacă este prinsă între două degete.
În plus, colul uterin este mult mai moale, mai ridicat și mai umed. Îl poți verfica singură, în zile diferite, cu degetul, pentru a observa diferențele.
La ovulație, poți avea crampe ușoare, dureri de mijloc și vei resimți o creștere a apetitului sexual. În plus, schimbările hormonale îți vor face sânii mai plini și mai dureroși.
Ce să bifezi în săptămânile 1 și 2 de sarcină
Dacă nu ai început să iei deja acid folic sau vitaminele prenatale, este momentul ideal să o faci. Acidul folic (400 mcg) este esențial, pentru că ajută la reducerea defectelor de tub neural, recomandă kidshealth.org. Printre acestea se numără spina bifida (când măduva spinării și coloana vetebrală nu se închid complet), anencefalia (când craniul, scalpul și creierul nu se formează corespunzător) și encefalocelul (când țesutul creierului iese prin piele, printr-o deschidere a craniului).
Mergi la medicul ginecolog pentru a efectuata câteva teste de sânge și ale secreției vaginale, dar și o ecografie transvaginală.
Nu în ultimul rând, fă sex cât mai des în această perioadă. Spre deosebire de ovul, care supraviețuiește doar 24 de ore, spermatozoizii rezistă între 3 și 5 zile. Studiile au arătat că există o probabilitate mai mare de a rămâne însărcinată dacă faci sex zilnic sau la două zile, în perioada fertilă.