Embrionul are pe lângă sacul amniotic și un sac vitelin, care îi furnizează temporar hrană. Mai mult, sacul vitelin formează celule care se vor transforma în cordonul ombilical, sistemul gastrointestinal și organele reproducătoare.
În câte luni ești însărcinată
În acest moment ești în luna 1 de sarcină. Luna 1 de sarcină (cuprinde săptămânile 1-4 de sarcină) face parte din trimestrul 1 de sarcină (cuprinde lunile 1-3 de sarcină). Sarcina durează aproximativ 280 de zile, adică 40 de săptămâni și 3 trimestre.
Cum se dezvoltă bebelușul în săptămâna 4 de sarcină
La 10-12 zile de la fertilizare, celulele se înmulțesc rapid și se vor transforma într-un micuț embrion. Acesta nu are mai mult de 1mm și este de mărimea unei bobițe de mac. Vor începe să i se dezvolte toate organele în următoarele săptămâni și ar trebui să ai grijă la tot ce ar putea interfera cu evoluția acestuia, spune babycenter.com.
Oricât de relaxante ți se par băile în cadă, trebuie să le eviți cu desăvârșire în acest moment. Din cauza lor, pot apărea probleme legate de afecțiuni ale tubului neural.
Ce vei simți în săptămâna 4 de sarcină
Simptomele caracteristice acestei perioade sunt asemănătoare celor ale sindromului premenstrual. Printre acestea se numără balonarea, crampele ușoare, oboseala, schimbările de temperament și sânii dureroși, conform verywellfamily.com.
De asemenea, poți să experimentezi stări de greață sau vărsături. Asta se poate întâmpla pe tot parcursul zilei, nu doar dimineața, așa cum le spune numele.
Să fii atentă la crampele foarte dureroase, mai ales dacă sunt însoțite de sângerare. Acestea ar putea semnala o sarcină extrauterină sau un avort spontan și ar trebui să iei legătura imediat cu medicul care te supervizează.
Totuși, unele femei încă nu prezintă niciun fel de simptome, acestea instalându-se începând cu săptămâna 6 de sarcină.
Ce să bifezi în săptămâna 4 de sarcină
După ce ai obținut un test pozitiv, fă-ți o programare la medicul ginecolog, recomandă babycenter.com. Mulți dintre medici te vor programa atunci când ești în saptămâna 7 sau 8 de sarcină. În cazuri speciale, dacă ai sângerări, greață și vărsături severe sau dacă, în trecut, ai avut o sarcină cu probleme, cu siguranță, medicul te va vedea mai devreme.
Consultă-ți medicul de fiecare dată când vrei să iei un medicament. Roagă-l să-ți dea o listă cu medicamente pe care le poți lua în sarcină și una cu alimente și băuturi pe care să le eviți în sarcină.
Ca să nu întâmpini probleme digestive, încearcă să iei gustări dese, să mesteci bine mâncarea și să nu bei multă apă în timpul meselor. Sunt de evitat băuturile carbogazoase și produsele care conțin sorbitol. Ar putea fi de ajutor yoga sau plimbările scurte în parc.
Deși sarcina nu se vede, din cauza balonării, ai putea avea nevoie de haine puțin mai largi în zona taliei. Ai putea să-ți achiziționezi niște pantaloni care se strâng cu elastic, colanți și rochii lejere.